За насилничку вожњу до два месеца затвора

Закон о безбедности саобраћаја предвидео је веома високе казне за насилничку вожњу. Поред 15 казнених поена и губитка дозволе на девет месеци, возачима следи и казна затвора до два месеца.

У новом Закону о безбедности саобраћаја, чија примена почиње 10. децембра, први пут се као прекршај помиње насилничка вожња.

Због опасности коју таква вожња представља за остале учеснике у саобраћају, предвиђене казне веома су строге.

Поред 15 казнених поена и губитка дозволе на девет месеци, за тај прекршај следи и казна затвора до два месеца.

У образложењу овакве казнене политике наводи се да је насилничка вожња поступање возача које је у супротности са правилима саобраћаја, то јест, вожња приликом које возач не показује обзир према безбедности осталих учесника у саобраћају.

"Закон предвиђа још две ситуације као насилничка вожња - уколико возач у року од десет минута два пута прође на црвено светло или претиче колону возила преко "пуне линије", објаснио је Владимир Ребић из МУП-а Србије.

Уколико је возач приликом насилничке вожње проузроковао саобраћајну незгоду, следује му затвор што ће веома тешко моћи да избегне, а казне прописане за овај прекршај могу вас оставити и без дозволе.

"Насилничка вожња по новом закону кажњаваће се са најмање 30 дана затвора, а уколико буде изазвана саобраћајна несрећа таквим понашањем следи казна од 45 дана затвора. Иначе возач одмах по евидентирања саобраћајног прекршаја искључује се из саобраћаја на 24 часа и додељују му се 15 до 17 казнених поена", рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У земљама Европске уније казне за овакве прекршаје су ригорозне. Једном власнику ферарија одузет је аутомобил који је продат на лицитацији,  да би се наплатиле кумулативне казне у вредности од неколико хиљда евра.

Оно што ће бити пракса и у Србији, јесте упућивање возача на психијатрско посматрање уколико понови прекршај. То ће се чинити после процене судије.

Казна поводом насилничке вожње се увећава за још два поена, ако је у возилу починиоца прекршаја дете млађе од 12 година.

Укупно гледано, кажу у МУП-у, због оваквог прекршаја и његове категоризације, од милион и триста хиљада прекршаја који се годишње направи у Србији, више од пет одсто починилаца може бити третирано као насилници у саобраћју.

То значи да ће многи морати да промене навике док возе или више неће бити у прилици да возе.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво