Лекари матичним ћелијама помажу непокретном детету

Прва операција у Србији којом ће се детету параплегичару оштећења кичмене мождине третирати трансфером матичних ћелија биће обављена у суботу под руководством доктора Душана Марића, пионира у лечењу матичним ћелијама у Србији, саопштио је портал "Бебац".

Ова операција је бесплатна и прва је у оквиру хуманитарног пилот пројекта током које ће тим доктора Марића у наредном периоду регенеративном медицином помагати пацијентима оболелим од церебралне парализе или оштећења костију, наводи се у саопштењу.

Доктор Душан Марић истакао је да је циљ пројекта да помогне људима који до помоћи не могу да дођу услед недостатка новчаних средстава и да ће операције радити бесплатно без икаквих интереса и условљавања.

"Дете које ћемо у суботу оперисати је параплегичар, а не мора непокретно да проведе остатак живота", навео је Марић.

Доктор Марић додао је да ће у суботу, поред те интервенције бити обављено још две трансплантације матичних ћелија код оштећења хрскавице код спортиста, а да једна оваква процедура у иностранству кошта између 36.000 и 40.000 евра.

Трансфер матичних ћелија коштане сржи у оштећење кичмене мождине до сада се није радио у Србији, а изводи се тако што се матичне ћелије изолују из сржи кости, након чега се припремају и под контролом рендгена убризгавају на место оштећења.

Сама интервенција не траје више од сат времена, а операција у суботу биће изведена без асистенције страних стручњака из области регенеративне медицине.

Уз доктора Душана Марића стручни тим чиниће доктор задужен за припрему матичних ћелија Џихан Абазовић, као и ортопедски тим болнице Alpha Medika, који пружа стручну и логистичку подршку у реализацији овог пројекта.

број коментара 0 Пошаљи коментар