Шта када се остане без посла

У наредна два месеца републичка администрација мора да се сведе на 28.400 људи. Шта може да се уради са отпремнином и на какву подршку државе радници могу да рачунају.

За четири године Александра Богдановић је чак три пута изгубила посао. Након последњег, када је проглашена технолошким вишком, одлучила је да постане свој газда. Око 5.000 евра било је потребно да направи онлајн магазин посвећен родитељима и отвори интернет продавницу дечије опреме. Данас има штанд у тржном центру, а запошљава и пет радника.

"Ниједан дан од оног тренутка када сам отишла на Биро и била проблем државе и шест месеци примала надокнаду у случају незапослености нисам провела нерадећи него сам буквално доживљавала то као да сам ја на послу и да развијам свој бизнис план и своју идеју да би дошла до овог где сам данас", рекла је Александра.

Свој посао лакше могу да започну они са отпремнином од неколико хиљада евра. Међутим, том новцу могу да се надају само радници који су више деценија радили код истог послодавца.

"Отпремнине не дају простора за било какво озбиљно улагање да би могли да покрену неки посао, оно што је права ствар и право решење то је да те отпремнине радници, више њих, уједине и да заједно покушају да дођу до неког посла", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

У градовима где ће наредне године бити највише отпуштања, Српска асоцијација менаџера организоваће предузетничке сајмове.

"Припремили смо материјале који им дају идеје како могу да покрену неки бизнис, имамо око 150 до 200 предузетничких иницијатива, заправо базу шанси, које су подељене на трговину, услугу, производњу, пољопривреду и које могу бити покренуте и за неке мање износе, од 500. 800 евра, па до можда неких 10.000 евра", каже Јелена Булатовић из Српске асоцијације менаџера.

Помоћ пружа и Национална служба за запошљавање. Субвенцијама стимулише послодавце из приватног сектора да запосле раднике са Бироа који су технолошки вишак. Они који би ипак да започну свој посао, такође могу да конкуришу за субвенцију, али претходно морају да прођу дводневну обуку за предузетништво.

"Појединачни износ субвенције износи 160.000 динара, а за особе са инвалидитетом 200.000 динара, имајући у виду велико интересовање за следећу годину смо планирали како већи обухват лица тако и повећање субвенција од 180.000 динара", каже Драгана Конаков Радовановић из Националне служба за запошљавање.

Из Владе поручују да ће следећа година бити проглашена годином предузетништва. Обећавају да ће олакшати пословање, пре свега, малим и средњим предузећима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи