Савет Европе забринут због нерешавања случаја несталих беба

Комитет министра Савета Европе забринут је због кашњења Србије у извршењу пресуде Европског суда за људска права у случају несталих беба и позвао власти у Београду да што пре усвоје посебан закон који би омогућио решење тог проблема.

Извршно тело СЕ, на састанку у Стразбуру, усвојило је одлуку у којој изражава забринутост због тога што Србија није поштовала крајњи рок који је Суд одредио за обезбеђивање механизама који би имали за циљ пружање информација о судбини нестале деце и индивидуално обештећење родитеља.

Представници свих 47 земаља СЕ подсетили су власти у Србији да је рок за обезбеђивање оваквог механизма истекао пре више од годину дана и да инсистирају на потреби да се што хитније поради на решавању овог случаја.

У одлуци се констатује да је Србија предузела извесне кораке ради извршење пресуде З. Јовановић против Србије када је припремила нацрт посебног закона о несталим бебама, али да и тај нацрт закона оставља бројна отворена питања.

"Одлучно позивамо власти у Србији да се ухвате у коштац са свим отвореним питањима како би у потпуности примениле упутства Европског суда за људска права у вези са случајем несталих беба и да обавесте комитет министара СЕ о напретку постигнутом у усвајању нацрта закона", наводи се у одлуци.

У Стразбуру је одлучено да се извршење пресуде Зорице Јовановић против Србије стави под појачан надзор.

Најкасније у марту следеће године СЕ поново ће разматрати извршење ове пресуде.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра одштете и да јој обезбеди све информације о њеном новорођенчету које је нестало из породилишта у Ћуприји пре више од 30 година. Исти модел примењиваће се на више стотина случајева нестанка беба из породилишта у Србији.

Рок за извршење пресуде био је 9. октобар 2014. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар