Почиње рушење дела зграде Генералштаба

Зграда "старог" Генералштаба на углу улица Кнеза Милоша и Немањине коначно ће, 16 година пошто је погођена у НАТО бомбардовању, бити реконструисана, јер су данас почели радови на припреми терена за рушење једног њеног дела.

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је новинарима да је на основу поступка јавне набавке изабран извођач радова и да се очекује да ће радови на рушењу дела блока А Генералштаба бити заврšшени до краја маја наредне године.

Гашић је рекао да је фирма "Елита-коп" дала најповољнију понуду. "Жеља нам је да се задржи предњи део и да се веза која постоји са старим Генералштабом успостави и да у том објекту Војска Србије може да има неке даље активности", рекао је Гашић.

"Ово што споља видите није ни приближно лоше колико је то унутра, тако да је, из године у годину, све већи ризик по пролазнике и морамо да тај део објекта склонимо и хвала Богу да буде у земљи довољно пара да поново можемо да изградимо овај блок за потребе Војске", рекао је Гашић.

Додао је да ће, поред извођача радова, пиротехничка екипа Војске бити ту за сваки случај нон-стоп, иако је, како је рекао, објекат прегледан и нема заостатака "средстава" из 1999.
Министар је рекао да ће се задржати бели мермерни камен са Брача, као и црвени камен, јер, како је рекао, то је највредније од онога што је остало.

Према његовим речима, зависно од динамике радова, од Града ће се тражити затварање саобраћајнице која од Славије иде ка Железничкој станици, због безбедности грађана.

"Учинићемо све да се обезбеди максимална безбедност и радника који раде на рушењу, али и пролазника и возача", рекао је Гашић.

Начелник Управе за инфраструктуру Министарства одбране, пуковник Милорад Ђокић, рекао је да за сада све активности иду по плану и да се све предвиђене мере спроводе.

"Процењена површина рушења је негде око 5.000 квадратних метара. За извођење тих радова користиће се врло сложена техника коју 'Елита-коп' има", рекао је Ђокић.

Генералштаб Војске је погођен у два наврата у НАТО бомбардовању 1999. године, и то 29. априла и 7. маја, а након рушења нестабилних делова, планирана је реконструкција и повраћај објекта у првобитно стање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво