Читај ми!

Јакшић: Најава рата покреће нове акте тероризма

Спољнополитички коментатор "Политике" Бошко Јакшић каже за РТС да је интензивирање рата са џихадистима најава спирале на коју ће они одговорити новим актима тероризма. Сматра да је у овом тренутку једини могући одговор на тероризам да се свет окрене решавању узрочника кризе у Сирији и Ираку.

Бошко Јакшић је, у разговору за РТС, рекао да су јединство и солидарност са Паризом лепа појава, али да је то неодговарајући одговор на опасности које вребају и које су најављене и за друге делове света.

"Ово што се догодило у Паризу потврда је амбиције Исламске државе да преузме светско лидерство џихадистичког покрета, да потисне Ал Каиду, да се претвори у глобалну терористичку опасност, а начин веома добро организованих напада у Паризу потврђује да Запад или свет још увек нема адекватне одговоре на проблем тероризма", рекао је Јакшић.

Истакао је да ће интезивирање рата, који је Француска најавила, као одговор имати нове акте тероризма.

"Председник Оланд је најавио отворени рат, што значи да ће интензивирати своје акције по Сирији, али ако погледамо и америчко бомбардовање дуже од годину дана, па и руско за месец и по дана, ти резулати нису довели до озбиљних последица, начињања Исламске државе, а камоли је победили", каже Јакшић.

Додаје да је у овом тренутку одговор онај који звучи као фраза - "да се свет окрене решавању узрочника кризе".

"А он је управо у Ираку и Сирији, тамо где је давно започето све, још 2003. године са америчком инвазијом", сматра Јакшић.

Додаје да западне службе безбедности нису у стању да предвиде напад, чак ни у земљама где се то очекивало, имајући у виду да су исламисти као наредне циљеве одредили Русију, Британију, Немачку, Италију.

"Ми не знамо знамо где ће се догодити следећи напад, али нажалост мислим да ће се свакако догодити", каже Јакшић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 15. нов 2015, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

A, kako da rese uzrok krize, u...

...Siriji, oni koji su ga - "projektovali"!? Znas ti to bolje od mene moj - Jaksicu, ali 'ajde....

(недеља, 15. нов 2015, 16:20) - anonymous [нерегистровани]

Pustinjska oluja

Pustinjsku oluju vetar doterao do Evrope