Читај ми!

Патријарх Иринеј: Савест је на страни Србије

Патријарх Српске православне цркве Иринеј очекује да ће на Генералној конференцији Унеска у Паризу проговорити савест многих, а савест је, каже, на страни Србије.

"Уколико то не буде, онда ће то бити трагедија културе у Европи и Америци", рекао је патријарх новинарима у паузи билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије.

Упитан шта је мислио кад је изјавио да ако дође до силе, морамо учинити све да милом или силом то вратимо, патријарх је рекао да "ако се нешто отима силом, и ако не можете то одбранити милом, шта друго вам остаје него начин који ће одбранити, и то не само у овом случају већ уопште".

На питање да ли приличи духовницима да позивају на силу, патријарх је навео да "Црква благосиља одбрамбене ратове".

"Рат је зло, али треба да се бранимо, наша дужност је да се бранимо. Не можемо да седнемо и кажемо сеците нам главе. Борићемо се против тога", рекао је патријарх и додао да је то у духу хришћанства и свега верског.

Одговарајући на питање да ли веронаука треба да буде обавезан предмет, патријарх је додао да треба да буде обавезна за све оне који се за њу определе, додајући да црква не жели да је намеће силом.

"За оне који се определе да буде обавезна, а за друге не знам какву ће замену они добити, да ли неку филозофију, етику... јер не желимо да намећемо веронауку силом никоме, ни родитељима, ни деци", рекао је патријарх новинарима.

Наводећи да се деца опредељују како родитељи одлуче, патријарх је рекао да је нашем образовању и просвети потребно да се подигне морал у школама, а што је, према његовим речима, највише обавеза веронауке.

Како је рекао, други предмети и професори предају своје предмете и нико се не обраћа на оно што представља живот.

"Зато сам предложио две ствари - да веронаука буде обавезна за оне који се определе за њу и да се, као што је то у другим случајевима, и код других држава и народа, најмање два часа веронауке са етиком, уведе у школе", рекао је патријарх.

Како је навео, то је његова жеља, али посебно потреба друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво