Читај ми!

"Танјуг" престаје да јавља

После 72 године, новинска агенција "Танјуг" престаје да постоји. У два покушаја приватизације "Танјуг" није нашао новог власника, па је ово епилог по Закону о информисању. Имовину преузима Дирекција за имовину, архивску грађу Архив, а 188 запослених добиће отпремнине. "Танјуг", како тврди директорка, није оставио дугове.

Танјуг је настао у Јајцу, по идеји Моше Пијаде, како би народ и свет сазнали о антифашистичкој борби на тлу Југославије. Седамдесет други рођендан дочекује са одлуком о гашењу.

"Процењујем да би сутра можда могао да буде последњи радни дан, али пошто смо ми врхунски професионалци, имамо проблем са тим да престанемо да радимо. Ми ћемо вероватно у комуникацији са директорком видети како ћемо и на који још начин неко време радити – или нећемо", каже председник Синдиката новинара Србије у Танјугу Мирко Драгишић.

Октобарску плату су примили. За проведене године рада чекају их отпремнине.

Директорка Танјуга Бранка Ђукић каже да су статус и трансформација Танјуга били тема сталне комуникације ње као директора и ресорних министарстава, као представника оснивача и власника агенције.

Према њенм речима, такав исход се могао предвидети од усвајања Закона о информисању, којим је, каже, у старту избор сужен на продају агенције или гашење.

"Новинске агенције су скуп бизнис. Све националне агенције у Европи, и приватне и јавне, послују у малој или великој мери уз финансијску подршку државе. Несумњив професионални бренд Танјуга, у Србији и изван ње, тржиште које је освојио, као и сервиси вести од јавног, али не и комерцијалног интереса, нису били довољно јак мотив за инвеститоре", истиче Ђукићева.

У таквој ситуацији, додаје директорка Танјуга, власник агенције је поступио у складу са Законом о информисању који је, подсећа, наишао на општи консензус и одобравање.

Нино Брајовић из УНС-а каже да се могло покушати са преносом капитала на запослене. "На тај начин би Танјуг преживео. Да ли би и на дугу стазу преживео, то је већ друго питање", истиче Брајовић.

Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе и информисања, указује да 146. члан каже да Закон о Танјугу престаје да важи или моментом закључења купопродајног уговора или 31. октобра.

Одговарајући на питање да ли су запослени могли да добију акције, Ђукићева наводи да то није питање за Танјуг јер одлука да се објави оглас о подели бесплатних акција није у надлежности агенције.

"За оне којима је позната пракса у Европи и свету, то је само теоретско питање. Ниједна национална новинска агенција у Европи и свету није у власништву запослених као акционара. Аустријска и данска агенција јесу акционарска друштва, али су акционари медијске компаније, а не запослени", истиче Ђукићева.

Према њеним речима, за то свакако постоји добар разлог, иначе би, каже, бар негде у свету постојала бар једна агенција таквих капацитета, а коју би поседовали запослени. 

Ђукићева истиче да Танјуг није оставио дугове, а запосленима су зараде, као и све остале принадлежности, све време редовно исплаћиване, укључујући и текуће, за октобар.

Директорка Танјуга додаје да, када је реч о отпремнинама, нема никакве сумње у то да ће и оне свима бити исплаћене.

"Надам се да ће за врсне професионалце, а много је младих, образованих људи у Танјугу који су заиста изврсни агенцијски новинари, бити места у неком озбиљном, а стабилном спском медију, каквих, на жалост, нема много", напомиње Ђукићева.

Рок за приватизацију 73 медија у Србији истекао је 1. новембра. Нове власнике добило је њих 36.

Остали аутори: Сања Љубисављевић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. нов 2015, 15:51) - Dragana Kisic [нерегистровани]

Tanjug

Tuzno i zalosno. Kao bivsi Tanjugovac uzasno sam potresena ovim sto se dogodilo. Tolike godine javljanja, rada, izuzetno cenjenih izvestaja.... Bilo, pa nestalo, kao i sve ostalo dobro...... velika steta

(четвртак, 05. нов 2015, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

slow motion

Licno, ne zalim za Tanjugom ni malo!
Suvise sporo se ovo drustvo oslobadja titoizma (koji je za Srbe bio poguban!) ,a Tanjug je jedna od njegovih relikvija,
Ko ne veruje neka pogleda stanje Srba na Kosovu, u Hrvatskoj i ostalim ex republikama! Neka pogleda stanje u kome se nalaze nasa napustena sela odakle su ljudi namamljeni u nekakve fabrike bez buducnosti i logike, gradovi u kojima je poruseno mnogo lepog iz doba Kraljevine a izgradjene megalomanske i ruzne gradjevine i !
Tanjug je sluzio da svet sazna o njegovim "uspesima" kojih realno nije bilo sem sto je SFRJ bila srecno utkana izmedju Gvozdene zavese i Zapada zahvaljujuci globalnim igrama a ne njegovim "genijalnim " vodjstvom!
U tom kontekstu njegove propagandne agencije mi nije zao! Zbogom Tanjug!!!

(среда, 04. нов 2015, 22:26) - Саша Мирковић Терминатор [нерегистровани]

Медијска назовиреформа

Тужно и ружно, а није добро ни за државу, што ће и време показати.

(среда, 04. нов 2015, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

........

Šteta, a tolike godine su trajali i bili u vrhu. Nerazumem!

(среда, 04. нов 2015, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Zalosno

-