Читај ми!

Зашто жене избегавају скрининг рака дојке

У Србији сваке године око 4.000 жена оболи од рака дојке, а око 1.700 умре од те опаке болести. Упркос томе, тек свака друга жена одазвала се позиву на прегледе, који су организовани у оквиру Националнoг програма раног откривања рака дојке.

Пре две и по године покренут је Национални програм раног откривања рака дојке, како жене у Србији не би губиле битку са том болешћу. У том периоду је спасено 290 жена, јер су им пронађени карциноми и упућене су на даље лечење.

Ипак, забрињава податак да се позиву на преглед одазове тек свака друга жена.  

Координаторка за скрининг рака дојке, др Љиљана Лазић из Института "Милан Јовановић Батут", рекла је у Дневнику РТС-а да здраве жене, које немају никакве симптоме, сматрају да прегледи нису неопходни.

"Можда не долазе на прегледе и због обавеза и других приоритета, али и страха од смрти, болести и неизвесности", указује др Лазић.

Нажалост, већина жена није свесна значаја превентивних прегледа, па се 75 одсто оболелих лекару јаве у касној фази, када је лечење даље теже и неизвесније.

"Уколико се рак дојке открије у раној фази, у више од 90 одсто случајева он је излечив", наглашава др Лазић.

У Србији се све више ради на обуци радиолога и радиолошких техничара.

У претходном периоду, обучено је њих око 160, а у плану је нови програм за обучавање радиолошких техничара, како би се задовољиле потребе када се скрининг прошири.

Скрининг рака дојке тренутно обухвата жене од 50 до 69 година, у 27 општина у Србији.

Др Лазић напомиње да и млађе жене треба да брину о свом здрављу и да, осим редовног годишњег лекарског прегледа, једном месечно обављају самопрегледе како би уочиле евентуалне промене на дојкама.

Женама од 30 до 49 година препоручује се годишњи ултразвучни преглед и мамографија по препоруци лекара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се