Читај ми!

Ужице страхује од клизишта, неопходна помоћ државе

Укупна штета од клизишта, активираних после прослогодишњих мајских киша у Ужицу износи око 140 милиона динара. Због недостатка средстава, санирано је само најургентније. Тренутно се ради на превентиви, а локална самоуправа се нада помоћи државе како би угрожени мирније чекали јесење кише.

Од када им је клизиште у трену однело помоћне објекте и дошло тик до куће, Стојановићи спавају у качари.

"Ја се лечим од јетре и ево погледајте где спавам, у соби не смем, нема шансе", каже Вера Стојановић из Качера.

Уз помоћ комшија и општине, надају се да ће до зиме опремити бар једну просторију у новој кући. А Славољуб Ерић је проследио захтев за доделу средстава за санацију Канцеларији за помоћ и обнову.

"Штете су те пукотине на самом потпорном зиду, на делу куће. Очекујемо и верификациону комисију напокон да дође, да да своје мишљење и виђење да ли овде постоји могућности санације или да се исплати новац за штету. Ево, сад се очекује долазак нових киша, падавина и од тога највише страхујемо", рекао је Славољуб Ерић из Ужица.

Југослав Јовановић из Комисије за процену штете од елементарних непогода у Ужицу каже да предмети који су отишли према Београду бити третирани кроз те захтеве, а да је локална самоуправа издвојила новчана средства као помоћ онима који су се њима обратили.

"То је за неких 15-ак објеката и за одређен број лица која су се обратила за помоћ. Доделили смо помоћ у материјалу, то јест у бетону, па ће грађани сами изводити те радове", рекао је Јовановић.

Ограничавајућа околност у додели помоћи, кажу у општини, је и законска одредба која подразумева само штету на објекту, а не и потенцијалну угроженост од клизишта, а таквих пријава је у Ужицу било највише.

Одмах по смиривању тла рађено је најургентније, пре свега санација инфраструктуре и водотокова, а ове године настављени су радови за које је била потребна израда пројектне документације.

"Ове године радимо такозване превентиве - ископи машина, постављање потпорних зидова, да спречимо могућност да се поново појаве та клизишта", рекао је Никола Максимовић, директор Дирекције за изградњу у Ужицу.

Уз осам милиона републичке помоћи, Ужичани, којима нису стизале донације, издвојили су из буџетске резерве 40 милиона до сада за санацију. За реконструкцију два моста очекују донацију Канцеларије за помоћ и обнову чија решења по пријавама са нестрпљењем ишчекује 24 Ужичана попут Славољуба Ерића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво