Читај ми!

Удовички: Можемо се поносити одговором на мигрантску кризу

Србија може да се поноси својим одговором на мигрантску кризу, јер показује да је људска солидарност Србима природна и снажна, а координација између локалних самоуправа, цивилног друштва и државе је одлична и систем функционише, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Кори Удовички је, приликом обиласка Прихватног центра за мигранте у Кањижи нагласила да је задовољна оним што је видела, преноси Танјуг.

"Мој посао је систем. Ја увек кажем, ми смо као оперативни систем у компјутеру, нисмо ниједна од апликација које су кориснику непосредно потребне. И дошла сам да проверим да ли систем ради и- систем ради. Као што рекох, систем ради боље кад су у питању неке ванредне ситуације, него уобичајени послови, а то значи да зависи од воље, а воља је ту", рекла је Удовички.

Она је додала да Србима координација није најбоља страна, када раде на обичним пословима.

"Али, богами, када треба да се дигнемо на ниво задатка, раде сви, комуницирају, улажу и резултат онда следи", рекла је потпредседница владе, истакавши да ствари функционишу и да је јасно у ком правцу морају да се наставе.

Удовички је рекла и да њене колеге у влади већ помажу локалним самоуправама у којима су мигранти у великом броју.

"Ми заиста можемо да се поносимо одговором Србије на ову кризу, ја сам живела пуно година у иностранству и једна од највећих туга које носим јесте слика о Србији која није оно што ми стварно јесмо. Ево сада показујемо да је људска солидарност нешто што је нама природно, снажно и врло се тиме поносим", нагласила је потпредседница владе.

Она се задржала у разговору са мигрантима, питала их како им је у кампу, објаснила да Србија не може да им помогне у нечему што није легално, већ само може да помогне људски, интересовала се да ли су уморни, колико ће дуго остати у кампу да се одморе, да ли ће наставити пут и где би желели да иду.

Две старије жене из Сирије одговориле су потпредседници владе да им је тешко на путу, али угодно у кампу, да путују са седмочланом породицом, да ће остати неколико дана да се одморе, након чега желе да иду даље, да наставе пут, даље у Мађарску, до Немачке. Потпредседница владе пожелела им је срећу, као и да позитивну успомену на Србију.

Координатор кампа у име Републичког комесаријата за избеглице Роберт Лесмајстер навео је да је од 12. августа, од када је подигнут Прихватни центар на Вашаришту, 26.000 миграната прошло кроз њега, као и да ускоро очекује да се уради канализација и да дође контејнер за медицинско особље.

Он је истакао да је мигрантима на располагању бесплатан интернет, као и да имају воду, тоалете и тушеве.

Потпредседница владе обишла је и границу са Мађарском и новоизграђени жичани "зид", а заменик начелника Регионалног центра граничне полиције према Мађарској Милан Секулић рекао је да су од Нове године до данас поднете кривичне пријаве против 268 особа због кривичног дела недозвољеног прелаза државне границе и кријумчарења људима, као и да је одузето 320 возила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи