Читај ми!

Мигранти аутобусима одлазе ка граници с Мађарском

На десетине аутобуса с мигрантима крећу се од Прешева преко Београда ка Кањижи. Ванредним и редовним линијама одлазе у пограничну зону, где ће покушати да пређу границу са Мађарском. Нова група миграната стигла у село Миратовац, одакле иду у Прихватни центар у Прешеву. Очекује се да они који су дошли током викенда до среде увече напусте Србију.

Велики талас миграната у последња два дана пролази кроз Србију. Они који дођу до Београда настављају даље на север земље. За Кањижу и Суботицу само у понедељак отишло је 65 ванредних и редовних аутобуса, односно око 3.000 људи.

Извештач РТС-а из Суботице јавља да је на аутобуску станицу у том граду стигло 20 ванредних аутобуса, са око 1.000 миграната.

Већина њих наставиће специјалним линијама пут ка Кањижи, где ће покушати да пређу српско-мађарску границу. Они који остану преноћиће у суботичкој циглани.

Делимично отворена македонска граница у Србију је, само током једне ноћи, довела 7.000 избеглица. За само 24 часа у земљу је ушло 8.000 људи, који из својих домова на Блиском истоку беже ка Европској унији.

У Прешеву и Миратовцу добијају сву неопходну помоћ и нико није ни гладан ни жедан. Они који су болесни и повређени добијају и лекарску помоћ, каже извештач РТС-а који прати прилив миграната на југу Србије.

Током дана у Прешево је стигло 2.000 људи, а 70 аутобуса довезло је у понедељак ујутру мигранте за Београд. Док су у главном граду, моћи ће да добију поуздане информације, правну и социјалну помоћ, да користе рачунаре и бесплатан интернет – у инфо-центру који је за њих отворен у Немањиној улици.

"Највећи проблем је где ће се сместити, јер им је за то неопходан папир полиције", каже један од младића у инфо-центру.

Србија је спремна да прихвати већи број избеглица, који се прогнозира – али ограничено, каже ресорни министар.

"Једно је пролазак, а друго останак. Србија није у стању да прими више хиљада људи који су овде трајно и који су овде дуже. Ми имамо капацитете који су отприлике за до 3.000 људи, али преко тога бисмо морали озбиљно да размислимо како мислимо да задржимо те људе", каже министар Александар Вулин.

И док ЕУ хвали Србију због третмана миграната, на рачун Уније стижу критике да мигрантску кризу решава споро и не примењује постојеће споразуме. О томе су разговарали француски председник и немачка канцеларка. Сагласни су да се закони морају примењивати, најпре у државама преко којих мигранти улазе у Европу.

"У Европи постоји заједнички закон о азилу, који није примењен. Немачка и Француска позивају да се примени у потпуности. Поготово што говоримо о минималним условима за смештај и здравствену негу", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Француски председник Франсоа Оланд истиче да је најпре потребно средити прихватне станице у Италији и Грчкој.

"Неопходно је регистровати људе који улазе у Европу и направити разлику између избеглица и илегалних имиграната – које можемо да разумемо, али не и да прихватимо", поручио је Оланд.

У Комесаријату за избеглице процењују да ће број миграната који пролазе кроз Србију опасти до среде.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи