Стефановић: Затварање границе са Мађарском није могуће

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да према међународном праву Мађарска не би могла да затвори границу према Србији како би зауставила прилив миграната и да мађарски премијер Виктор Орбан није у том контексту ни дао изјаву.

"Ја сам пажљиво читао изјаву господина Орбана, ниједном није рекао да ће затворити границу, то би по међународном праву било немогуће", рекао је Стефановић оговарајући на питање на Земунском кеју.

Према његовим речима, читава Европа има све више проблема са огромним бројем миграната који долазе на њену територију, преноси Танјуг.

То како је навео, више није само проблем миграција већ и економије, а и Србија се суочава са све већим бројем миграната, чији број у првих пет месеци ове године премашио број оних који су стигли прошле године.

Стефановић је изразио очекивање да ће се овај проблем решавати доношењем новог закона о азилу и побољшањем комуникације са европским институцијама.

"Разговараћемо и са мађарским колегама и са свима другима, јер Србија не може да буде сама у овоме. Нама највећи број азиланата стиже управо из земаља ЕУ из Грчке и Бугарске и преко нас иду у друге земље ЕУ. Ово је проблем на коме мора да се заједнички ради и видећемо како ће се та ситуација даље развијати", нагласио је министар.

Стефановић је указао да ће држава обезбедити мигрантима финансијску помоћ, као и све што може да ти људи буду безбедни у нашој земљи.

Већина тих људи, како је указао, не долази да би овде остала, већ Србију доживљавају као земљу транзита.

Стефановић: Приближавање полиције грађанима

Министар Стефановић и директор полиције Милорад Вељовић данас су са сарадницима посетили манифестацију "Полицајац у заједници" на Земуском кеју, коју је испратио и велики број деце и њихових родитеља дружењем, играњем и сликањем са припадницима полиције.

На кеју у Земуну своје штандове, борбена возила и опрему изложили су припадници управа полиције и саобраћајне полиције, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице, Противтерористичке јединице, речна полиција, ватрогасци, водичи паса, коњичка полиција, а специјалци су показали своје умеће у борилачким вештинама.

Стефановић је после разговора да припадницима полиције указао да је циљ ове кампање приближавање полиције грађанима, а грађана полицији.

"Тај део рада полиције у заједници свакако је један од најзначајних задатака који стоје пред полицијом. Циљ је да људи стекну поверење у полицију, да се боље упознају са тиме што полиција ради у свакодневним делатностима, а што се не види баш увек у јавности, и да се побољшају резултати рада и ефикасност полицијских службеника", навео је министар.

Он је указао да ће се акција наставити и наредних недеља и месеци у различитим деловима Србије, како би се продубило обострано поверење.

"Желео бих да таква врста поверења резултира пријављивањем већег броја кривичних и прекшајних дела. Ако имамо ближу и бољу комуникацију и самим тим имамо и безбеднију земљу", навео је Стефановић и поручио да су МУП и полиција део овог народа.

"Полиција је увек уз свој народ, то је наша девиза. Сарадња са локалном самоуправом и локалном заједницом је једини начин да полиција буде ефикасна", рекао је министар.

Ова акција МУП посвећена је приближавању рада полиције у заједници свим грађанима, посебно најмлађим који су данас у великом броју посетили земунски кеј са родитељима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво