Читај ми!

Смртни исход чешћи у породичном насиљу, него у криминалним обрачунима

По броју смртних исхода, породично насиље у Србији предњачи у односу на криминалне обрачуне. Међу починиоцима доминирају мушкарци, а међу жртвама жене. При насиљу се најчешће користи нелегално оружје, показује анализа о злоупотреби ватреног оружја чији је циљ да се пронађе начин за бољу контролу наоружања.

Према анализи публикације о злоупотреби ватреног оружја под називом "Оружје на мети", смртни исход је доминантан у породичном насиљу, преноси Танјуг.

У инцидентима у којима су починиоци најчешће мушкарци, а жртве жене, често се користи нелегално оружје, попут пиштоља и ловачких пушака који могу бити легализовани.

Велики број инцидената с оружјем догађа се међу пријатељима и крвним сродницима, наводи се у публикацији коју је сачинио Центар за контролу малокалибарског и лаког наоружања у Југоисточној и Источној Европи (SEESAC)

У публикацији, сачињеној на основу медијских написа и ставова грађана, истакнутно је и да "готово половину жртава, односно мета у инцидентима са ватреним оружјем чине млади, који најчешће пролазе са рањавањем, док је смртни исход чешћи код старијих".

Ауторка анализе Светлана Лукић из Центра за истраживање јавних политика каже да су мушкарци готово 32 пута чешће починиоци него жене, а да су жене пет пута чешће жртве него мушкарци.

Истакла је да је смртни исход присутан у око 52 одсто инцидената са оружјем приликом насиља у породици. Лукић је навела и да је сваки четврти случај употребе ватреног оружја завршен смртним исходом, док је у више од трећине инцидената рањавање била последица употребе ватреног оружја.

Према њеним речима, око 80 одсто оружја које је употребељено у инцидентима се може легализовати, што би било веома значајно са аспекта безбедности.

Саветница на пројекту Ива Савић каже да је циљ пројекта да се пронађе начин за бољу контролу наоружања и тиме помогне државним органима. Зато је, додаје, анализирано и ко су жртве, где се догађају инциденти, какви су ставови грађана, ко су жртве а ко починици.

Представник МУП-а Миљко Симовић је позитивно оценио објављене податке у публикацији, подсетивши да је тренутно у току нова легализација оружја.

Навео је да је у претходном периоду организовано пет акција легализације оружја током којих је прикупљено више од 100.000 комада разног оружја.

Према његовим речима, у сарадњи са SEESAC и другим међународним организацијама, раније је уништено више од 110.000 комада оружја, с чиме ће се наставити.

Према подацима објављеним у публикацији, највише злоупотреба ватреног оружја повезано је са криминалом (38 одсто), свађама у вези с новцем, имовином или љубомором (9,75 одсто) и породичним насиљем (6,25 одсто).

Смртни исход у инцидентима повезаним са криминалом релативно је редак, док у породичном насиљу представља око половину случајева, наводи се у публикацији.

По броју забележених инцидената, са 78 одсто доминирају урбане средине у којима су место окршаја најчешће улице (25 одсто), а много ређе приватни простор (15 одсто)

У руралним срединама у половини случајева кућа или двориште представљају место оружаног инцидента.

Скоро петина случајева злоупотребе ватреног оружја догодила се у јавним или службеним просторијама - канцеларијама, продавницама и на граничним прелазима, а близу 10 одсто их је било у угоститељским објектима.

број коментара 0 Пошаљи коментар