Дан борбе против хомофобије и трансфобије

Насиље и дискриминација су и даље најзначајнији проблеми ЛГБТ особа у Србији, сматра Лазар Павловић из Геј стрејт алијансе. Истиче да је прошле године дошло до одређених помака у статусу људских права ЛГБТ особа као и да се такав тренд наставља.

Лазар Павловић из Геј стрејт алијансе подсећа да је прошле године одржана Парада поноса готово без инцидената.

"Током 2014. године је дошло до одређених помака и у статусу људских права ЛГБТ особа, догодила се Парада поноса без скоро икаквих инцидената, држава је стала иза тога, подржала потпуно, заштитила је учеснике и место окупљања, град, друге грађане", рекао је Танјугу Павловић поводом 17. маја Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Наводећи да је, такође, битно што је усвојен Акциони план за Стратегију превенције и заштите од дискриминације у Србији, Павловић је истакао да су различита удружења, која се боре за ЛГБТ права, постигла одређене резултате, да су одржане разне обуке и тренинзи за државне службенике.

Како каже, оно где још увек постоји проблем јесте спровођење како антидискриминационих, тако и других закона.

"Постоји велики проблем у примени института злочина из мржње који је пре три, четири године усвојен кроз измене Кривичног законика. Још увек не постоји ниједна пресуда која узима мржњу као отежавајућу околност. Такође, примена других закона би могла да буде боља и ефикаснија", рекао је Павловић.

Сматра и да највећи застој постоји у министарству које се бави едукацијом.
"Министарство просвете би требало да покаже мало више воље за напретком и уклањањем неких хомофобичних садржаја из уџбеника, за едукацију наставног кадра да на равноправан начин приступа свим сексуалним оријентацијама кроз образовање", истакао је Павловић.

Оцењујући да би требало наћи системско решење у сарадњи са државом, Павловић је истакао да ГСА, као и друге организације стоје на располагању за помоћ.

Када је реч о највећим проблемима ЛГБТ особа у Србији, Павловић каже да су то још увек насиље и дискриминација.

"Још увек су то најзначајнији проблеми. Међутим, ту постоје и највећи напредак кроз рад Министарства унутрашњих послова пре свега, а такође и кроз рад наше правне службе која је до сада процесуирала више таквих случајева", рекао је Павловић.

Како каже, има неколико правоснажних пресуда, али се још увек мора пуно радити на томе.

Према његовим речима, жртве пријављују случајеве насиља, међутим још увек већи део тих случајева остаје у такозваној сивој зони тако да то је место где још увек треба највише радити.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије обележава се сваке године 17. маја, а треба да нас подсети и опомене да свакоме припадају људска права без обзира на сексуалну оријентацију.

Њиме се обележава дан када је Светска здравствена организација 1991. године уклонила хомосексуализам из своје Међународне класификације болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи