Свечана академија поводом Дана победе

Србија је у Другом светском рату жртвовала себе за велику идеју антифашизма, на којој данас почива Европа, рекао је премијер Александар Вучић и истакао да на Дан победе имамо право да будемо срећни и да славимо победу јаке, победничке Србије. Aбасадор Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле.

Вучић је на свечаној Академији поводом обележавања седам деценија од победе над фашизмом рекао да ми на Дан победе славимо то што су "наши људи победили немачку чизму и усташки нож и све друге који су у нестанку Срба видели решење својих проблема".

Свако друго тумачење било би неисправно, поручио је премијер, преноси Танјуг.

Он је рекао да, када се види кроз шта смо прошли и колико нас је нестало и када се види да смо још ту и да хоћемо да идемо даље, онда може бити јасно зашто нам је овај дан важан.

Показали смо да смо, као и увек, знали да одаберемо између добра и зла, рекао је премијер.

Вучић је захвалио амбасадору Русије Александру Чепурину на дивним речима, али се и извинио на томе што, како је рекао, неретко заборавимо, некад намерно некада ненамерно, на највећи допринос Црвене армије.

Част борцима Црвене армије, част палим борцима свих других савезничких војски, рекао је Вучић, на чије су речи окупљени у Центру "Сава" устали и аплаузом поздравили.

Амбасадор Русије Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

"Руси никада неће бити против Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе", поручио је Чепурин.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, умногоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

"Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима, већ је чува, омогућава развој", рекао је Чепурин.

Захваливши свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату СССР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

"Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас, иако је прошло 70 година, осећамо величанственост те победе", рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

"Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо је се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност умногоме зависи од тога", закључио је Чепурин.

У оквиру културно-уметничког програма, хор и оркестар "Браћа Барух" извели су песме СлободоПо шумама и горама и руску песму Дан победе, а приказани су и снимци Београда током рата и после ослобођења.

У оквиру порграма, наступили су и глумци, а у сали су била и бројна деца из Уметничке школе "Артимедија", која су носила савезничке заставе.

Скуп је завршен приказивањем филма Битка за Севастопољ.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мај 2015, 10:00) - марјан [нерегистровани]

српске жртве 2

Подаци о жртвама су нешто другачији и већи (што се тиче демографа) али је тачно да је у Другом светском рату највише Срба погинуло у БиХ, па у Хрватској, па у Србији (али је у све три републике био велики). Међутим, није Вучић говорио само о Србији већ је говорио и о Србији али и о српским жртвама на целом подручју бивше Југославије. Сви су они дали своје животе за слободу Југославије, Србије (која је тада била у оквиру Југославије) и српског народа.

(недеља, 10. мај 2015, 09:50) - tosa [нерегистровани]

dan pobede

Da, upravo takvi kao vi koji pominjete neku komunisticku okupaciju doprinose tome da neki koji nisu zasluzni pripisuju sebi uspehe partizanske vojske u kojoj su najveci broj bili Srbi a nas Srbe da proglasavaju fasistima. A uzgred, pretrpeli su Srbi teror i od cetnika, tih "hrabrih" kraljevih ratnika za "oslobodjenje"...

(недеља, 10. мај 2015, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Starija generacija je svega svesna ... A mladi još uvek bauljaju ili su zaobilazili školu u širokom krugu ...

(недеља, 10. мај 2015, 06:28) - anonymous [нерегистровани]

srpske žrtve

G.Vučiću, najveće srpske žrtve su pale izvan Srbije (prema dokazanim demografima) : područje današnje Hrvatske 137 000 Srba (svaki 5.Srbin iz 1941.!), područje današnje BiH 167 000 (svaki 7.), područje uže Srbije (bez Vojvodine i Kosova) 186 000 žrtava (svaki 23.). Brojke su žalosne ali su istinite.
Najveći gubitak doživjela je općina Bosanska Dubica u kojoj je izginulo 56% srpskog stanovništva iz 41. !

(недеља, 10. мај 2015, 00:01) - Jedini unuk [нерегистровани]

Deda je dao tri sina ...

u partizane!Najmladji (18 godina!) se nije vratio,ne zna mu se ni grob!

(субота, 09. мај 2015, 23:47) - Сипуљац [нерегистровани]

Дан "Победе"

Поштено би било овај дан обележавати као дан победе над фашизмом и као дан окупације Србије од стране комуниста! Немамо ми много разлога за славље имајући у виду да је Србија преживела терор и од фашиста и од комуниста!

(субота, 09. мај 2015, 22:47) - anonymous [нерегистровани]

И српски партизански хероји

победили су немачке фашистичке и нацистичке зликовце, и зато - хвала им за сва времена!