Читај ми!

Посланици сложно о обавезној вакцинацији

Одбор Скупштине Србије за здравље и породицу једногласно је прихватио предложене измене Закона о заштити становништва од заразних болести, које предвиђају обавезну вакцинацију за коју није потребан писани пристанак пацијента, односно законског заступника детета.

На седници одбора, којој су присуствовали државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић и представник РФЗО, чланови тог скупштинског тела поручили су да држава треба да стане иза имунизације и пошаље јасну поруку да вакцинација деце није штетна, преноси Танјуг.

Председница одбора Славица Ђукић Дејановић рекла је да је циљ измена закона да се постигне високи степен имунизације и заштите становништва од заразних болести и да парламент треба да пошаље јасну поруку грађанима о вакцинацији.

О изменама тог закона, које је предложила група од 234 посланика, Скупштина Србије ће расправљати сутра на новој седници.

Наводећи да је Министарство здравља подржало предложене измене закона, представник предлагача Милета Поскурица из СНС поручио је да се изменама тог закона омогућава да струка има доминанатан став када је реч о вакцинацији.

Према његовим речима, треба се борити против "антивакцинационог лобија", пресећи двоумљење у јавности о имунизације и томе стати на пут на најзваничнији начин - усвајањем измена закона.

Члан одбора из ДС Душан Милисављевић рекао је да парламент мора да пошаље јасну поруку да држава стаје иза процеса имунизације, као заштитник деце.

Према његовим речима, "шарлатани" су довели до тога да се направи пометња и забуна у јавности о вакцинацији.

"Причати о овој теми у 21. веку је смешно и на изношење паушалних оцена о штетности имунизације одговор треба да да струка", рекао је Милисављевић и навео да родитељи не треба да буду забринути.

На измене закона о заштити становништва од заразних болести нису поднети амандмани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије