Читај ми!

Петиција РЕМ-у за одузимање дозволе ТВ "Пинк"

Мрежа Жене против насиља и још 74 организације упутиле су петицију Регулаторном телу за електронске медије у којој захтевају забрану даље емитовање емисије "ДНК" и одузимање дозволе за емитовање сигнала ТВ "Пинк".

У петицији се наводи да је ТВ Пинк, медиј са националном фреквенцијом, у емисији ДНК омогућио насилнику да пред очима јавности злоставља супругу, преиспитујући њену "исправност" у постуку утврђивања очинства над заједничком децом.

"Овим је ТВ Пинк дехуманизовала жену, нормализовала мушко насиље над женама, дала му легитимитет и допринела ескалацији насиља са бруталним исходом. Према наводима медија, његово насиље према супрузи се појачало у периоду од снимања до приказивања спорне емисије, а два дана после емитовања насилник ју је убио", стоји у саопштењу, преноси Танјуг.

Мрежа Жене против насиља позива Министарство културе и информисања, Министарство за рад, социјална и борачка питања, независна и друга тела, која би требало да штите права жена и деце и надгледају рад медија, да се огласе поводом овог случаја и позову на одговорност медије и институције који су непажњом, погрешним поступањем, односно непоступањем омогућиле убиство жене и сведочење деце насиљу над мајком.

"ТВ Пинк сматрамо телевизијом која је починила злочин према женама и недостојним лиценце емитера ТВ програма. Државу која не казни оваквог емитера, такође ћемо сматрати саучесницом у злочину", наводи се у саопштењу.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорила је да убиство Ж. К. iy Jaгодине представља аларм за хитну реакцију и предузимање свих мера како би се та страшна појава зауставила.

"И овај случај стравичног убиства потврдио је да систем заштите од насиља над женама није делотворан и да изостаје адекватно и ефикасно деловање надлежних органа", наводи се у упозорењу јавности.

Подсећа да се годинама уназад указује на улогу и одговорност медија у сузбијању насиља над женама, упућују се апели и молбе да се престане са сензационалистичким извештавањем и недвосмислено укаже на узроке родно заснованог насиља.

Петрушићева је позвала надлежне државне органе и Регулаторно тело за електронске медије да покажу висок степен одговорности и спрече да ТВ емисије буду генератор насиља над женама.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. апр 2015, 08:02) - Mirjana [нерегистровани]

dnk

Apsolutno se slazem, da Pink ili bar 90% njegovih emisija treba ukinuti, ali najmanje DNK.emisija odslikava primitivizam, koji vlada u Srbiji  i o tome treba razmisljati i ako je ikako moguce, malo kultivisati ovaj narod. Ne zaboravimo, da Beograd nije pravo ogledalo zemlje u kojoj zivimo.

(четвртак, 09. апр 2015, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

Dokle tako?

Prosto je neverovatno kako se danas dozvoljava emitovanje brojnim emisijama sa sve grubljim, skaradnijim i nazadnijim sadržajima!