Читај ми!

Србија прва у Европи по стопи смртности од рака

Србија је прва земља у Европи по стопи смртности од рака, а годишње та стопа расте у просеку два и по одсто, што говори да је проблем малигних тумора код нас веома озбиљан, каже председник Друштва Србије за борбу против рака онколог Слободан Чикарић.

Председник Друштва Србије за борбу против рака онколог Слободан Чикарић рекао је на конференцији "Актуелности у онкологији", поводом обележавања месеца борбе против рака, да је све већи број оболелих и умрлих од малигних тумора последица НАТО бомбардовања у којем је коришћен осиромашени уранијум, преноси Танјуг.

Истиче да је на основу извештаја Регистра за рак Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" о кретању малигних тумора за 2012. годину, укупан број новооболелих био 36.408, док је умрло 21.269 особа.

Према извештају, код мушке популације доминира рак плућа, док је код жена најчешћи узрок смртности рак дојке.

Чикарић каже да још нема података за 2014. годину, али да се може очекивати да је број новооболелих око 40.000, имајући у виду годишњи раст стопе смртности.

У фебруару прошле године, Светска здравствена организација изнела је податке о кретању малигних тумора у свету, према којима се у 2014. очекује 14 милиона новооболелих у свету, а 2034. очекује се 24 милиона оболелих.

"То значи да ће у свету на сваких милион становника оболети 2.000 људи. Пратећи тај тренд, у Србији очекујемо за 2014. око 40.000 новооболелих, што значи да ће се у Србији на милион становника открити 5.512 оболелих од рака", додаје Чикарић.

Наглашава да је то податак који упозорава све који се баве онкологијом у Србији, директно или индиректно, да је проблем малигних тумора веома озбиљан.

"У Србији ће се за 2014. годину открити 2,8 пута већи број новорегистрованих малигних тумора на милион становника него у свету, што представља српску катастрофу", напомиње Чикарић.

Додаје да, за разлику од Србије, у развијеним земљама стопа морталитета од малигних тумора у последњих 20 година опада у просеку један одсто годишње.

Објашњава да је пораст броја оболелих и умрлих од рака последица НАТО бомбардовања, током којег је на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

"Тај материјал се налази у Србији, његово време полураспада је између четири милијарде и пет милијарди година", наглашава Чикарић уз напомену да радиоактивне супстанце које су људи тад путем хране и ваздуха унели у себе сада изазивају рак.

Додаје и да су примарна и секундарна онколошка превентива, као и палијативно збрињавање пацијената на нултој позицији, док је један од кључних терапијских модалитета радиотерапија на најнижој лествици у односу на европске стандарде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво