Читај ми!

Мрежа за реституцију подржава предлог Заштитника грађана

Мрежа за реституцију у Србији подржала је предлог измена Закона о враћању одузете имовине и обештећењу које је предложио Заштитник грађана Саша Јанковић.

У саопштењу Мреже за реституцију наводи се да "усвајањем тог предлога не само да би се обезбедило ефикасније враћање пољопривредног земљишта које је било предмет комасације, већ би се обезбедили додатни приходи у буџету Републике и општина, што је и један од основних циљева процеса реституције", преноси Бета.

Заштитник грађана Саша Јанковић доставио је Скупштини Србије Предлог измена и допуна Закона о враћању имовине и обештећењу, којим је предвиђено да Република Србији бира са ког ће подручја и које пољопривредно земљиште да грађанима враћа у натури.

Важећим решењем, чија је измена предложена, бивши власник има право на враћање земљишта само из комасационе масе за то пољопривредно земљиште.

Мрежа за реституцију сматра да је Јанковић предложио решења која ће, уз ефикасан рад Агенције за реституцију, "допринети масовном разоткривању злоупотреба и криминала са непописаним пољопривредним земљиштем у државној својини, које вуче корене још од почетка деведесетих".

"Извесно је да би и ова измена Закона о реституцији могла изазвати велике отпоре међу тајкунско - криминалним структурама, које су успеле да саботирају и предлог радне групе Министарства правде који је био припремљен за седницу Владе 19. децембра 2014. године, а онда
'преко ноћи' заборављен, док су Влади на усвајање подметнуте безначајне измене - пуко одлагање такозваног обештећења за почетак 2019. године", навела је Мрежа за реституцију.

Предлог Заштитника грађана је, како је истакнуто, у складу и са одлуком Врховног касационог суда Србије који је потврдио решења Агенције за реституцију о враћању пољопривредног земљишта.

Мрежа за реституцију ће Влади Србији предложити да омогући замену свих врста земљишта, како би се што брже државна имовина вратила бившим власницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво