Сећање на Зорана Ђинђића

Породица, чланови владе, бивши сарадници, представници политичких странака и грађани одају почаст премијеру Зорану Ђинђићу на годишњицу његовог убиства.

Супруга убијеног премијера Зорана Ђинђића, Ружица, и син Лука положили су цвеће и одали пошту на Ђинђићевом гробу у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, преноси Танјуг. 

Чланови Владе Србије, предвођени премијером Александром Вучићем, јутрос су одали пошту и положили венац на спомен-плочу у дворишту Владе, где је 12. марта 2003. године убијен премијер Зоран Ђинђић.  

Венац на месту убиства положио је премијер Вучић, а почаст Ђинђићу одали су и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Братислав Гашић, Расим Љајић, Кори Удовички, Александар Вулин, Срђан Вербић.

"На годишњицу смрти човека који је тврдио да ће Србија бити онаква какву је сами направимо, време је да престанемо да се делимо, бар око онога што је био циљ свакога ко је, у нашим поделама, положио свој живот", навео је премијер Вучић у писаној изјави за медије поводом годишњице убиства Зорана Ђинђића. (Овде можете погледати писану изјаву Александра Вучића).

Венце у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, где је премијер сахрањен, положили су и чланови Ђинђићеве владе: Горан Питић, Александар Влаховић, Гордана Матковић, Слободан Милосављевић и Драгослав Шумарац.

Чланови Владе Србије чији је премијер био Зоран Живковић одали су пошту и положили цвеће на спомен-плочу у дворишту Владе.

Живковић је рекао да су убиством Ђинђића реформе заустављене позвавши елиту у Србији да настави његовим путем.  

Живковић је потом са делегацијом Нове странке положио венац на Ђинђићев гроб. У Алеји великана венац је положила и делегација Социјалдемократске странке предвођена Борисом Тадићем.

Чланови ДС-а, на челу с председником Бојаном Пајтићем пешке су стигли од седишта странке до Новог гробља, положили венац и цвеће и одали пошту убијеном лидеру.

Пајтић је положио венац, а потом су чланови ДС-а положили жуте руже. Чланови ДС-а кренули су из седишта странке око 10.30, а придружило им се неколико стотина грађана.

На челу колоне која се кретала улицама били су: Драган Шутановац, Борислав Стефановић, Драгољуб Мићуновић, Гордана Чомић, Горан Јешић, Владимир Тодорић.

Пајтић је новинарима рекао да Зорана Ђинђића сматра јединим реформатором од увођења вишестраначја у Србији, а да су на власти они који су се радовали његовој смрти. На Пајтићеву изјаву реаговао је СНС оценивши да је Пајтићево понашање "дно дна српске политичке сцене".

Либерално-демократска партија организовала је "Шетњу за Зорана" која је кренула из Симине улице преко Теразија, дворишта Владе Србије до Новог гробља.

Након што је положио цвеће у дворишту Владе Србије, Чедомир Јовановић је рекао да у Србији још није створено друштво које би било достојно Ђинђићеве жртве.

Чланови Демократске странке у Крагујевцу и грађани, полагањем цвећа и паљењем свећа поред спомен-плоче Зорану Ђинђићу у истоименој улици, обележили су дванаесту годишњицу убиства првог демократског премијера Србије. 

Годишњицу убиства Зорана Ђинђића обележио је и Градски одбор Демократске странке у Чачку.

Полагањем венаца и цвећа на Плато др Зорана Ђинђића у Суботици, чланови Градског одбора ДС-а и Нове странке, као и грађани, одали су пошту, како је речено, једином истинском реформатору у Србији.

Ђинђић је погођен хицем у груди, у дворишту зграде српске владе 12. марта 2003. у 12.25, а његов телохранитељ је том приликом рањен.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС). Влада на чијем челу је био изабрана је 25. јануара 2001. године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара