Читај ми!

Леблово сећање на холокауст у Београду

Сведоци страдања која су од 1941. до 1945. преживаљавали Јевреји у Аушвицу, али и другим логорима смрти у Европи, данас су малобројни. Александар Лебл је један од оних који се сећају холокауста у Србији. Београд је напустио уз лажну пропусницу коју му је мајка купила од Италијана. Када се вратио, затекао је рушевине и сазнао да му је породица убијена у логору.

Годишњица ослобађања нацистичког логора Аушвиц и овог 27. јануара биће обележена као Међународни дан сећања на жртве холокауста. Само у Београду, до немачке окупације, живело je око 11.000 Јевреја, а холокауст их је преживело свега 1.500.

После априлског бомбардовања и немачке окупације, њихов живот постаје стално бежање или скривање. Из Београда је 25. октобра 1941. побегао и тада двадесетогодишњи Александар Лебл.

"Онда су Немци већ били у Београду. Отишао сам међу последњима. Имао сам много среће и морам да одам признање корумпираним Италијанима, јер је мајка купила пропусницу на лажно име и тако сам ја отишао", каже Александар Лебл.

Судбина оних који су остали била је трагична.

"Мушкарци су били сви ликвидирани, почела је ликвидација и док сам ја отишао, врло нас је мало било. Жене и деца и стари људи били су ликвидирани од марта до маја, на такозваном јеврејском логору Земун, то јест Старо сајмиште", говори Лебл.

Александрова мајка, бака и већина од још 22 члана уже и шире породице, убијени су на Старом сајмишту.

"Није се веровало да ће жене и децу да ликвидирају. Друго, није било лако побећи, није се знало ни куда да се бежи. Неки су бежали на јадранску обалу, јер се прочуло да тамо нема никаквог убијања. Други су бежали преко Косова у Албанију. Тамо су се људи спасли и то је мали, релативно мали број", каже Лебл.

После 1945. године, они који су се враћали наилазили су на рушевине, непознате људе у својим домовима, али и на прве информације о члановима своје породице. Тада је и Александар Лебл сазнао шта му се догодило с мајком.

"Сазнао сам како је страдала, како су сви страдали. Почетком рата, у Београд је допремљен један камион гасни, ми сад то зовемо 'душегубка'", прича Александар Лебл.

Од око 39.000 Јевреја у Србији, у холокаусту их је убијено више од 80 одсто. Јевреји, Срби и Роми убијани су у нацистичким логорима на београдском Сајмишту, Топовским шупама, Јајинцима, на Бањици, Црвеном крсту у Нишу, Шапцу и у новосадској рацији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. јан 2015, 09:37) - Markovljev [нерегистровани]

Gde je naš predsednik?

Danas je u Češkoj pijetno sećanje na žrtve holokausta u jednom od najvećih logora Evrope u koji su dopremani logoraši i iz Jasenovca a valda netreba da pišem da je iz Jasenovca otremljen veliki broj Srba. Češki predsednik je pozvao predsednike evropskih država pa se veoma čudim da naš predsedik nije našao za shodno da bude u Osvětimu. Imali smo priliku da Evropi pokažemo koliko žrtava Srba je palo u logorima, ali kao i obično nismo je iskoristili. Šteta. 

(понедељак, 26. јан 2015, 05:55) - anonymous [нерегистровани]

Nestali u Drugom Svjetskom Ratu

Ovaj gospodin u svoj toj rragediji je bar saznao sudbinu svoje rodbine.
Ja nikako ne mogu saznati sudbinu moga djeda. Jednostavno pohvatano 16 ljudi u svojim domovima Februara 1942 godine u Sjeveru Bosne odvedeni i nestali. Pretpostavka je da su zavrsili u Jasenovackom Logoru.
Da li DNK metode mogu pomoci jer otac mi je 88 godina jos ziv?
Radi politike se puno paznje predaje Velikom Ratu i treba, a da li ce se ikada posvetiti vise paznje jos Vecem Drugom Svjetskom Ratu i Zrtvama Fasistickog Terora?
Puno toga ne rasvijetljeno.
Pozdrav.

(понедељак, 26. јан 2015, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

u tom Holokaustu su mongo Slaveni zavrsili ubijeni,

a da ne spominjemo broj Rusa ubijenih od nemaca i njihovih saveznika. Slaveni (bilo je nazalost kvislinga medju slavenskim narodima) su najvise stradali i uvek nas uvuku u svoje prlajve ratove. Primer je ex Yuga ili danasnja Ukrajina. Dokle vise?

(недеља, 25. јан 2015, 21:12) - Rade [нерегистровани]

holokaust

U Nemackoj ima dosta glasova koji zele da se to sve zaboravi. Pozdrav iz Nemacke!