Деценија братских односа Београда и Чикага

Да Београд и Чикаго имају доста сличности, пише у резолуцији коју је конзулу Србије у Чикагу уручио Рам Емануел, градоначелник и један од најближих сарадника америчког председника Барака Обаме.

Градоначелник Чикага Рам Имануел уручио је конзулу Републике Србије у Чикагу Дејану Радуловићу резолуцију поводом десетогодишњице успостављања братских односа Београда и Чикага.

Чикаго има братске односе са 28 светских градова, међу којима су и Париз, Торонто, Москва и Шангај. Церемонија је одржана пред заседање градске скупштине.

"Заиста диван повод. Резолуцијом град Чикаго изражава спремност за даље развијање односа са Београдом и са Србијом. У последњих десет година имали смо доста значајних активности између два града, углавном на пољу културе, образовања и верујемо да у наредном периоду можемо више да урадимо. Постоје значајни потенцијали и значајне могућности да се унапреди сарадња", каже конзул-жеран Дејан Радуловић.

У резолуцији се истиче да се Чикаго поноси партнерством са Београдом и дугом традицијом пријатељства и сарадње са Србијом.

Наводи се да су становници Чикага и данас фасцинирани Николом Теслом, сином српског православног свештеника, чији су награђивани изуми коришћени да се осветли светска изложба у Чикагу далеке 1893. године.

Истице се и да Београд и Чикаго имају пуно сличности, елегантну архитектуру, богат ноћни живот и топле и срдачне становнике.

"Сматрам да је ова резолуција изузетно позитивна и да је ово веома леп гест Чикага према Београду у години када славимо десет година збратимљених односа", истиче конзул Радуловић.

Рам Емануел је више година био шеф кабинета Беле куће и сматра се једним од најутицајнијих политичара у Америци.

Срби живе у Чикагу још од краја 19. века а данашња резолуција коју је издао градоначелник Рам Имануел је још једна потврда тога да се допринос српске заједнице веома цени преко Атлантика.

број коментара 0 Пошаљи коментар