Шабић са родитељима несталих беба

Родољуб Шабић оцењује као врло вредну решеност Министарства здравља да се оно максимално ангажује на припреми предлога закона о несталим бебама, али упозорава да то подразумева и захтева ангажман још неколико министарстава, посебно Министарства правде.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић истиче да су сами родитељи стављајући на располагање Министарству правде "Модел закона о несталим бебама", дали више него солидну основу за израду закона, преноси Танјуг.

"Не би се смело дозволити да се припрема предлога закона непотребно пролонгира и да жељени ефекти још једном изостану", сматра Шабић, а наводи се на сајту Повереника.

Шабић, који је данас примио представнике београдске групе родитеља несталих беба поздравио је опредељење надлежних министарстава да се, да би се дошло до конкретних резултата, посебним законом установи одговарајући механизам са јаким истражним овлашћењима и независношћу, на чему родитељи несталих беба већ дуго инсистирају.

Родитељи су, наводи се, захвалили Поверенику на до сада пруженој помоћи и замолили га за подршку и убудуће, а Повереник је помоћ, у границама својих овлашћења, обећао и за убудуће.

Настојања родитеља да дођу до информација о несталој деци трају годинама, недопустиво дуго, поручио је Шабић.

Подсећа да је још 2006. године формиран Анкетни одбор Скупштине Србије, који је поднео Извештај о утврђеном стању и утврдио предлог мера који је подразумевао задатак МУП-а да испита све случајеве нестанка беба и у року од три месеца поднесе Извештај, као и да убудуће све случајеве овакве врсте воде Специјални суд и Специјално тужилаштво.

број коментара 0 Пошаљи коментар