Читај ми!

Јанковић задовољан реакцијом у случају несталих беба

Заштитник грађана рекао је да је задовољан што су надлежна министарства одлучила да, ради расветљавања свих околности и утврђивања истине у случајевима несталих беба, буде предложен посебан закон, како је то званично препоручио пре четири године.

Омбудсман каже да је само законом могуће установити привремено тело са јаким истражним овлашћењима и независношћу, што су особине потребне да би се дошло до конкретних резултата и имао такав легитимитет да те резултате породице прихвате као истину, наводи се у саопштењу заштитника, а преноси Танјуг.

"Заслуга је министра здравља Златибора Лончара што је тај став заштитника грађана прихваћен, а не, како је прво саопштено из Министарства правде, план да то тело оснује Влада подзаконским актом", саопштио је Јанковић.

Извештајем Заштитника грађана из 2010. године констатовано је да је у прошлости постојало мноштво мањкавих и неусклађених процедура које нису ни доследно поштоване.

У извештају је констатовано да је било неодговорности и аљкавости у вођењу евиденција и документације и да није било довољно поштовања за права родитеља на потпуно информисање и одлучивање, због чега се, без много дубље истраге у сваком појединачном сумњивом случају, не може искључити могућности да неко није незаконито одвојио дете од родитеља и прогласио га мртвим.

Заштитник грађана је због тога Извештајем предложио доношење посебног закона којим би се основало привремено независно тело са јаким истражним овлашћењима, на шта се позвао и Европски суд за људска права у Стразбуру, када је прихватио прву тужбу против Србије у случају "несталих беба".

У саопштењу се подсећа и да је извештајем Заштитник грађана од надлежних органа тражио да предузму низ мера како би се смањила могућност настанка нових спорних случајева, као и да је највећи број тих мера у међувремену спроведен.

број коментара 0 Пошаљи коментар