Читај ми!

Штрајк просветара, коме звоно звони?

Упркос апелу надлежних да просветни радници штрајкују у законским оквирима, неке школе у Србији данас су ипак биле празне због одлуке синдиката да на један дан обуставе рад. Уместо тога, протести у више градова.

Главни захтеви синдиката су колективни уговор, платни разреди, изузеће од смањења плата и нови закон о образовању. Према непотпуним подацима синдиката, од 1.768 школа, око 350 није радило.

Статистика надлежних је другачија – тотална или делимична обустава рада била је у 212 школа.

"И они који нису чланови синдиката су у штрајку. То није по закону, то је један вид грађанске непослушности", каже Остоја Јокановић из ОШ "Вук Караџић" у Чачку.

У Расинском округу није радила 21 школа, у Нишу око 30. Директори између две ватре. Кажу, није им било лако ових дана. Свака одлука изгледала им је као погрешна.

"Могу да се посвађају са синдикатима, или да покуша да се уведе свађа у колектив, или да води школу у штрајк", каже Александар Вељковић, директор Електротехничке школе у Нишу.

Родитељи, чини се, имају све мање стрпљења, па и разумевања.

"Крај је полугодишта и књижице, да ли ће то да се подели, видећемо. Уопште ми се не свиђа", каже један родитељ.

У Београду, међутим, већина школа радила је уобичајено.

"Нема обуставе, нема скраћивања часова, што не значи да не подржавамо, али су јединствени у томе да данас буде наставе што је, свакако, добро за ученике и родитеље јер је крај и полугодишта и календарске године", каже Златко Грушановић из ОШ "Вук Караџић".

У већим градовима, протести на трговима. Са београдског – на Тргу Николе Пашића – и закључак штрајкачког одбора: ђаци на крају овог полугодишта неће добити књижице.

"Све оцене ће бити закључене у одељењу, ученици ће знати оцене, али нећемо одржати одељенска већа, јер је то место где се верификују оцене, и самим тим неће бити подељене ни књижице", каже Драган Матијевић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Данашња обустава рада је била незаконита, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и поручује да ће ученици добити оцене.

"Позив на обуставу наставе је неодговоран потез синдиката. Школа постоји због ђака. Тачка. Све оно што нарушава тај основни постулат због чега ми уопште имамо школу није нешто чиме треба да се бави школа. То значи да не можемо да толеришемо да било ко не закључи оцене", истиче Вербић. 

Министар поново подсећа директоре на одговорност коју имају и упозорава их да што пре наставе школску годину на најбољи могући начин, укључујући и брзу надокнаду часова. Синдикати пак најављују да ће и сутра бити скраћени часови.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво