Читај ми!

Леци против Рома

Организација "Србска акција" убацује у поштанске сандучиће Београђана летке који позивају на насиље над Ромима, наводи Антифашистичка акција Нови Сад на свом Фејсбук профилу. Поједини медији јављају да се леци деле и у другим градовима Србије. Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић поднела кривичну пријаву против аутора летка.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да интензивно ради на откривању и идентификацији особа које су направиле и дистрибуирале летке у којима се позива на насиље према Ромима.

"Република Србија неће толерисати било какав вид дискриминације и полиција ће заштитити слободу и безбедност свих њених грађана без обзира на националну, политичку, верску и било коју другу оријентацију", наводи се у саопштењу.

Антифашистичка акција Нови Сад је на свом Фејсбук профилу објавила фотографију летка уз коментар да летак садржи "најпримитивнији облик фашистичке пропаганде у ком се позива на насиље над Ромима који се апострофирају као узрок материјалне беде у којој већина грађана Србије живи", преноси Танјуг.

"У питању је основна фашистичка доктрина скретања пажње са правих узрока економског стања. Баш као што је Хитлер тридесетих у Немачкој измислио узрок економске кризе у Јеврејима, чиме је скренуо пажњу са правих криваца за стање у ком се Немачка налазила – крупних капиталиста – тако и данас домаћи фашисти, уместо у политичку елиту и тајкуне, упиру прстом у Роме", пише на Фејсбук профилу АФА Новог Сада.

Та организација наводи да "на сву срећу, грађани нису толико слепи и наивни да поверују да је за материјално стање у ком се налазе крива најобесправљенија и најугроженија етничка група у друштву, чијих 99 одсто припадника живи у апсолутној беди, испод минимума људског достојанства".

"Ипак, налажење кривца у обесправљеним и беспомоћним често је лакши избор. Стога ово треба озбиљно схватити и супротставити се силеџијама и онемогућити им да врше своју прљаву пропаганду", наглашавају у АФА.

Позив да се казне аутори летака

Национални савет ромске националне мањине Србије осудио је појаву антиромских летака екстремистичке организације "Србска акција", преноси Бета.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић навео је да је појава таквих летака срамна и да представља велику увреду за све Роме.

"Осуђујем овај поступак где се без икаквог зазора позива на линч свих Рома. Леци представљају јасну поруку да Роми некоме сметају и да су угрожени. Увредљиво је и што су, према речима аутора овог страшног текста, сви Роми сврстани у исти кош – и они из нехигијенских насеља и они који су професори, доктори, успешни и равноправни чланови друштва", навео је Михајловић.

Како је указао, Роме је најлакше окривити јер су незаштићени.

"Молимо надлежне државне органе да предузму одговарајуће мере против починилаца и казне их, а такође молимо и све поштене грађане Србије да осуде овај чин ектремног националнизма, нацизма и фашизма", апеловао је Михајловић.

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички такође оштро осуђује појаву таквих летака и позвала је надлежне да хитно пронађу одговорне за летке са порукама мржње.

"Морамо показати јасну спремност и одлучност државе да се стане на пут распиривању националне мржње", каже Удовички.

Министарка истиче да овакви леци омаловажавањем припадника ромске заједнице и ширењем панике индиректно позивају на насиље.

Удовички истиче да се не сме допустити да се у Србији шири насиље и угрожавају животи припадника било које националне мањине, да се кроз говор мржње и предрасуде срамно деградирају грађани и грађанке ове земље.

"Било какво директно и индиректно позивање на насиље на припаднике националних мањина мора се процесуирати и осудити", истиче Удовички.

Потпредседница наглашава да је Србија држава свих својих грађана, а њихова безбедност је основ за развој друштва, државе и за већу толеранцију, која укључује и пуну интеграцију мањина.

Омеровић: Фашизам на делу

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио је да су леци који позивају на истребљење Рома "екстремизам и фашизам на делу", те да полиција мора хитно да пронађе иницијаторе и организаторе тог "чина зла", преноси Танјуг.

 

Омеровић је у изјави достављеној медијима, најавио и да ће у Скупштини Србије, по хитном поступку, тражити да буде донета Декларација против насиља и говора мржње.

"Ако не видимо да је то фашизам на делу, онда смо прихватили да је то дозвољено, онда смо сви саучесни и у том отвореном позиву на линч", нагласио је Омеровић.

Од полиције је затражио да хитно пронађе иницијаторе и организаторе тог чина зла и да друштво тако покаже да се не сме позивати на насиље и линч других.

"Данас су Роми криви за све, сутра ће то бити представници ЛГБТ популације и остали само зато што су другачији. Тако почиње зло – са позивима, лецима, језиком мржње, па онда иде насиље, убиство. Да ли смо нешто научили из историје?", упитао је Омеровић.

Дељење летака Омеровић је назвао веома опасним, због чега се не сме олако прећи преко таквих појава јер затварање очију пред тим екстремизмом само може охрабрити авети прошлости.

"Не смемо више чекати. Држава мора одмах да реагује", закључио је Омеровић.

И политичке странке оштро су осудиле дељење антиромских летака и позвале државу да хитно реагује.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво