Читај ми!

Нови закон о саобраћају од 1. јануара

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Радне групе за бригу и чување младих возача и учесника у саобраћају Зорана Михајловић очекује да ће измене Закона о безбедности саобраћаја које се тичу младих возача, ступити на снагу 1. јануара следеће године.

"Радна група ће у наредних недељу дана припремити предлоге за измене закона и тражићемо да се по хитној процедури уврсте у дневни ред Скупштине. Мислим да од 1. јануара 2015. године нови закон може ступити на снагу", рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Министарка је после састанка Радне групе, коју чине представници Агенције за безбедност саобраћаја, Града Београда, Саобраћајног факултета, Министарства просвете, Центра младих Србије и савета родитеља неколико београдских средњих школа, изјавила да сви сегменти друштва морају учествовати у повећању безбедности младих учесника у саобраћају.

"Само током ове године, 76 младих особа је погинуло у саобраћајним удесима у Србији. Ми желимо не да смањимо тај број већ да зауставимо погибије младих у саобраћају. За то ће нам бити потребна помоћ младих, њихових родитеља али и медија и институција", рекла је Михајловићева, преноси Бета.

Она је оценила да постојећи Закон о безбедности саобраћаја "није лош", али да се не примењује "довољно" и да му недостаје сегмент који се тиче младих возача.

"Данас смо са представницима струке, средњошколаца и родитеља, који се налазе на извору проблема, разговарали о казнама, превенцији и едукацији младих учесника у саобраћају. Наредних дана очекујем сугестије у вези са темама које смо данас покренули", истакла је Михајловићева.

Она је додала да су током данашњег састанка Радне групе, стручњаци представили неколико идеја о томе каква ограничења треба увести кад је реч о перформансама аутомобила којима управљају млади возачи.

"Разговарали смо и о промени става младих према вожњи под дејством алкохола и нултој толеранцији за пијане возаче, као и о увођењу ограничења на основу којих бисмо постепено добијали искусне возаче. Сложили смо се и да су оштре казне за вожњу под дејством алкохола оправдане", нагласила је Михајловићева.

Према њеним речима, мора се више радити на едукацији младих о безбедности у саобраћају.

"Није довољно да се само један дан у школи посвети тој теми. О безбедности у саобраћају мора се разговарати кроз све наставне предмете", рекла је министарка.

Одговарајући на питање ко ће бити формални предлагач измена Закона о безбедности саобраћаја, Михајловићева је обелоданила да ће то вероватно бити МУП, али да је битније да законске одредбе покрију сегмент који се односи на младе возаче и учеснике у саобраћају.

"Нема несугласица између министарства на чијем сам челу и МУП-а у вези са овим законом. Циљ сваког министра је исти, да се сачувају животи младих. Не мешам се у туђу јурисдикцију јер сам на челу Владиног тела за координацију безбедности у друмском саобраћају", рекла је Михајловићева.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић изјавио је да је једна од тема данашњег састанка била и идеја да се возачима млађим од 21 године, забрани управљање аутомобилима који "имају много коњских снага и мало масе".

"Таква ограничења би се односила само на путничке аутомобиле и не би важила за возаче комбија. Размишљамо о таквим ограничењима јер су возачи стари до 20 година – најугроженији у саобраћају", рекао је Божовић.

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да су власти Града Београда спремне да размотре све мере из своје надлежности како би се створило безбедније окружење за младе у саобраћају.

"Спремни смо да размотримо забрану точења алкохола младима у угоститељским објектима после одређеног времена. Већ имамо план да елиминишемо све црне тачке испред београдских школа, а размишљамо и о томе да преживели из саобраћајних удеса преносе своја искуства ученицима београдских школа, да им објасне како су им ти удеси променили живот", рекао је Весић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво