Читај ми!

Демографски аларм – Срба све мање

Поново упозоравајући подаци стижу од демографа – до 2050. може нас бити и два милиона мање. Није проблем само то што се не рађају деца, већ и што млади људи одлазе из земље.

Да би наплатио оно што је уложио у своје образовање, посао ће потражити изван Србије. Дарко Кадвањ је био један од најбољих студената Архитектонског факултета.

"Одлучио сам да идем даље, изван Србије. У суштини, поготово у мојој струци, пошто сам архитекта, наш кадар је претрпан овде и нема довољно инвестиција да се ми можемо исказати", прича Дарко Кадвањ.

Слично је изговорило 150.000 људи који су од 2002. до 2011. године емигрирали из Србије, подаци су Завода за статистику. Највише њих је отишло из Браничевског округа.

"Њихова просечна старост је мања од просечне старости становништва у Републици Србији. Они су у просеку стари око 28 година, а просечна старост становника у Србији је 42 године. Млађе нам је становништво у иностранству – оно које је отишло из Србије него становништво у Србији", истиче Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику.

Тако смо, објашњавају у Заводу, добили бољу образовну структуру међу онима који су отишли него међу онима који су остали – 19 одсто наших емиграната има више и високо образовање, док је таквих у Србији 16 одсто.

Напуштање земље тек је један од разлога зашто се Србији прогнозира тихо одумирање. Други је изузетно лош природни прираштај, пошто сваке године има 35.000 људи мање.

"Доћи ће до депопулације у Републици Србији, просто неће имати ко да оде", упозорава Гордана Бјелобрк.

Демографи рачунају да ће нас, чак и са најбољим пројекцијама, 2060. бити мање за 850.000. А према реалним, сваки трећи становник 2060. биће старији од 65 година.

"Уколико се наставе тенденције у погледу фертилитета, морталитета, миграција, тада би становника у Србији до 2061. било око 4.200.000. То је негде око три милиона становника мање него у време пописа 2011", објашњава Горан Пенев из Центра за демографска истраживања. 

Са тим бројем вратили бисмо се на број становника из 1927. За просту репродукцију потребно је да свака жена роди двоје деце. А тренутно спадамо међу најстарије становништво у Европи.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво