Читај ми!

Зашто верујемо у теорије завере?

Непогоде изазване Хаарпом, сумњив лимун сумњивог порекла, посета владара света... Можда звучи као најава филма научне фантастике, али, многи верују да ништа од наведеног није случајно.

"Они који не верују у теорију завере, то су они који је стварају, који је спроводе и будале које о томе ништа не знају", каже књижевник Дејан Лучић, који сматра да не спада у ту групу: о бројним тајнама и теоријама завере написао је 17 књига.

"Завера постоји и она је јасна - речено је да мора да се смањи број људи на планети, да ће то да се уради уз помоћ вакцина, а те вакцине само морају да се дају словенским народима у Европи и циљ је да се сведе број људи на планети на 500 милиона", прича Лучић.

Авиони не избацују водену пару већ отрове, мајске поплаве нису природна већ намерно изазвана катастрофа, епидемија еболе је намерно изазвана, све је режирано, сви су против нас. За неке - теорије завере, за друге - изговор.

"Људима је некако лакше да конструишу теорију завере. Лакше живе с тим. То има једну снажну идентитетску функцију. Једноставно, живот је лакши и једноставнији када можете да објасните те јако компликоване, невероватне, неразумљиве, немогуће догађаје", објашњава Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникацију.

Дефинисана је као покушај да се објасни крајњи разлог неког догађаја. У њу верују богати и сиромашни, образовани и мање образовани. Ипак, у теорије завере више се верује у време економских, друштвених, нарочито природних катастрофа. Разлог: страх од непознатог.

"Када се деси нека тако велика непогода прво што се осећамо лоше, уплашено, дакле емоције су нам мање стабилне. Све то што је, ми кажемо велика катастрофа, десило се случајно, нека виша сила", каже Оливер Тошковић, психолог.

Теорије завере опстају и уз помоћ медија. Бомбастични наслови и текстови у којима се открива велика истина, објашњава необјашњиво, добро се продају.

"Теорија завере или спиновање неких теорија које делују јако невероватно, имају важан утицај и доприносе да људи можда пре издвоје новац или да већи број људи оде на интернет и да кликне на тај сајт, што повећава приходе од реклама", наводи Ћирјаковић.

Иако неки мисле да је то наша специјалност, у теорије завере верују сви. У Америци се годинама под знак питања ставља убиство Џона Кенедија.

Верује се да је влада дозволила терористички напад 11. септембра и да је Мерлин Монро убијена јер је знала превише о ванземаљцима. С друге стране, готово сваки други Рус је уверен да свет контролише "нека организација".

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 07. нов 2014, 21:19) - Nikola [нерегистровани]

Gluposti

Da sam im ja sin to je samo teorija zavere o kojoj mi ponekad pričaju moji roditelji. Kažu da su nekada davno nešto u tajnosti radili i da niko nije bio prisutan kad se to desilo... kakva glupost! Sve je javno u ovom društvu i sve se dešava slučajno. Ne može nijedna osoba da radi nešto u tajnosti a kamoli dve osobe? Pa to je sasvim ludo!!! Ne verujem ja u teorije zavere. Ja sam samo teorija, ne postojim. Otkriću vam malu tajnu. Prava izreka Dekarta je bila "Mislim, dakle ja sam teorija zavere"!!!

(петак, 07. нов 2014, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Iskustvo stvarnosti

Istorija je uciteljica zivota. Dovoljno je i pogledati u ogledalo zivota i filmove iz minulih ratova od 1900 na ovamo pa da se vidi obrazac ili patern, provokacija, rat, otimacina, besmislena pogibija masa i bogacenje lopova koji stoje iza svega.To se nastavlja i deseava upravo sada, dovoljno je ukljuciti vesti iz nekoliko izvora i sve je jasno.

(петак, 07. нов 2014, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Nema nikakvih zavera

Pametne i dobro organizovane zemlje imaju institucije u kojima se diskutuju i razmatraju svi mogući razvoji situacije. Prave se i planiraju razni scenariji od kojih se neki dogode (sprovedu u delo) a neki ne. Zato su na primer organi vlasti SAD vrlo detaljno i precizno vežbali scenario rasturanja SFRJ ili Sovjetskog Saveza, i kada se to rasturanje dogodilo mnogo toga desilo se u skladu sa njihovim vežbama. Sada to neki teoretičari zavere tumače kao "američku zaveru". Samo stvar je u tome da u organima vlasti SAD takodje i te kako vežbaju i rasturanje Danske, Velike Britanije ili Francuske. Njima je svejedno. Posao im je da budu spremni na sve, ma kako malo verovatno. Ukratko, to da je neko u Vašingtonu vežbao rasturanje SFRJ nije dokaz nikakve zavere, jer bi onda takvih zavera bilo za ceo svet. Za rasturanje SFRJ su odgovorni narodi SFRJ i niko drugi. A teorije zavere su samo psihološki i grupni odbrambeni mehanizmi naroda SFRJ kojima bi da svale krivicu za svoje ludilo na neke strane zaverenike.

(петак, 07. нов 2014, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Bas suprotno

Kad je covek svestan zavere tada pocinje da se protiv zavere bori.. Kad su svi protiv tebe ne odustajes od borbe , nego borbu nastavljas intenzivnije!

(петак, 07. нов 2014, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Zavere

Zavere postoje u svakodnevnom životu pojedinaca,društvenih grupa i država.Zavere mogu biti kratkoročne,srednjoročne i dugoročne.

(петак, 07. нов 2014, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

са истока знање

Чујем да има завера која тврди да је земља кугла која се окреће око себе и сунца. Ко од нас може доказати да није тако или обратно, да јесте? Али ипак се окреће рече Галилео и порече истину под притиском и правом завером католичке цркве, која је држала у тајности античко знање а тврдила да је земња дискус. Данас то звучи невероватно, али је тако било. Овде наведене фобије немају никакве везе са теоријом завере. Неки кажу да је све завера зато шст не разумеју ток света.

(петак, 07. нов 2014, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Замена теза

Видим да је у тексту дошло до замене теза и поистовећивања разноразних фобија и вере у натприродно са заверама.

Да завере постоје показала је историја. Ево узмимо пример свргавања са власти и убиства Цара Николаја од стране комуниста. Слична судбина је исто задесила и Краљевину Југославију у више наврата. Све су то доказане завере.

За неке завере за које постоје јаки докази не постоји политичка воља да буду и признате. Јер се признавањем таквих завера директно руши успостављена власт и институције. Недавно смо видели пример масовног прислушкивања свега и свакога од стране државе. 

(петак, 07. нов 2014, 07:51) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Ja ne verujem u teorije zavere, ja verujem u zavere.

(петак, 07. нов 2014, 07:13) - anonymous [нерегистровани]

zavera

Sta je sa nama i nasom drzavom? Jer smo mi ovo sami sebi uradili ili...

(петак, 07. нов 2014, 03:14) - anonymous [нерегистровани]

Teorija?

Zar na Zapadu osamdesetih godina proslog veka nije bio snimljen film o razbijanju Jugoslavije? Tada je bio samo teorija. Sada je jasno da je postojala zavera. Drugim recima. "teorija zavere" je samo teorija dok se na obistini. A tada je vec kasno.