Читај ми!

Муке повратника у Исток

После деценију и по, у општину Исток у Пећком округу вратио се тек сваки десети Србин од више од 9.000, колико их је било до 1999. године. Већина покушава да почне нови живот у околним српским селима. А у центру вароши је неколико повратника и свештеник с породицом.

Изнад Истока доминирају стене и планински врхови који том метохијском крају, чувеном по квалитетној пијаћој води, дају посебан изглед.

У подножју плодна равница, кроз коју тече Источка река. У насељу Љуг, рушевине и углавном празне повратничке куће.

"Вратили смо се 2006. године. Било је тешко изаћи у центар, на пијацу, али смо се постепено навикавали. Требало је имати срце да изађеш", каже Новица Антић из Љуга.

Кажу, ништа није као пре. Привикавање тешко пада и једној и другој страни.

"Лакше нас прихватају, али још има велике мржње", каже Ранко Љушић из Љуга.

Иако је пре неколико година у центру Истока обновљено 46 кућа, албанска заједница није допустила да се Срби врате.

Породица Поповић, која није успела да обнови кућу, прошла је мукотрпан пут до повратка.

"Алтернативу смо нашли у селу Осојану, купили смо плац и ту смо направили кућу", каже Иван Поповић из Осојана.

"Ми данас од Срба повратника имамо 141 запосленог који прима плату од државе Србије, а имамо три запослена који примају плату од тзв. привремених институција Косова. То само по себи говори да нисмо добродошли", каже Малиша Ђурић, председник Привременог органа Општине Исток.

У центру Истока, Црква светих апостола Петра и Павла. Црквени комплекс обезбеђује један полицајац, а свештеник с породицом живи у парохијском дому.

"Куће се направе, људи дођу, буду извесно време и оду, из разлога што нико није спреман да се жртвује и живи у оваквим условима", каже Небојша Секулић, свештеник.

На узвишењу, манастир Гориоч из 14. века. Монахиње су због сигурности оградиле имање од 22 хектара. Манастир даноноћно надгледа косовска полиција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво