Читај ми!

Керамика као развојни приоритет у свету

У Српској академији наука и уметности одржава се Трећа међународна конференција Српског керамичког друштва. Академик Нинослав Стојадиновић каже да керамика спада у микро и нано технологије и има велику примену у савременој светској индустрији.

Научници из 45 научно-истраживачких институција из 20 земаља представили су више од стотину радова из најновијих технологија керамичких материјала као најмодернијих материјала који су данас актуелни.

"Ради се о фундаменталним истраживањима о керамичким материјалима која отварају перспективу дубоке минијатуризације високих својстава перформанси, материјала који могу да издрже високе температуре, да буду несаломиви, а с друге стране изузетно важни у новим и алтернативним изворима за енергију", каже Војислав Митић, председник Српског керамичког друштва.

Академик Нинослав Стојадиновић с нишког Електронског факултета, каже да керамика спада у микро и нано технологије има велику примену у савременој светској индустрији.

"Васионски програм, авио-индустрија електро-медицини и екологија много уређаја и техника побољшања услова живота", каже Стојадиновић.

Керамика представља један од десетак развојних приоритета у свету.

"Мало људи зна да су модерни камиони на дизел погон опремљени керамичким турбинама не бисмо имали модерне мобилне телефоне, компјутере, таблете без веома малих микрокерамичких делова", каже директор Института за технологију керамичких компонената Рајнер Гадоу.

Феликс Унгер са Европске академија наука и уметности, испред те академије трди да ово веома важна конференција јер је то одлична шанса да разменимо знања и заједно покушамо да одговоримо новим изазовима и радимо на новим проналасцима.

Поред проучавања керамике у савременим технологијама скуп ће се бавити и керамиком у археологији.

број коментара 0 Пошаљи коментар