Отказана Поворка поноса

Поворка поноса отказана због безбедносних ризика. Влада препоручила измештање код Палате Србија, што су организатори одбили. Од понедељка преговори о новом датуму Поворке.

Дуго најављивана Поворка поноса, која је требало да се одржи на Платоу испред Филозофског факултета, отказана је због безбедносних ризика, саопштили су организатори. Влада Србије је, упркос ризицима, одобрила одржавање Поворке и организаторима препоручила да се скуп измести испред Палате Србија, што су они одбили.

Министар полиције Ивица Дачић рекао је да полиција није забранила скуп, него је препоручила да се, због високог ризика, не одржи на најављеном месту. Дачић каже и да свако у Србији има право да искаже различитост.

"Министарство унутрашњих послова је проценило да би на тој локацији била обезбеђена пуна сигурност учесника скупа и осталих грађана, осигуран потпуни јавни ред и мир и заштићена имовина грађана, имовина града Београда и дипломатско-конзуларна представништва", наведено је у саопштењу Владе Србије.

"Ја пре свега треба да будем одговоран пред грађанима Србије и пред полицајцима који ће да ризикују своје животе" рекао је Дачић и додао да би према проценама полиције на скупу бројчани однос био отприлике 1:10 у корист противника скупа.

Чланица Организационог одбора Поворке Мајда Пуача рекла је да је одбијен предлог да се поворка одржи на Ушћу јер је симболика те манифестације свуда у свету да се симболично прошета центром града и покаже да смо равноправни грађани.

"Не желимо да шетамо по некој ливади на Ушћу, то не би била Поворка поноса", рекла је Мајда Пуача и додала да је држава капитулирала пред насилницима.

Саша Гајин из Београдског центра за људска права рекао је да је овај догађај показао степен дискриминације према особама са мањинским сексуалним опредељењем али је истовремено показао и "степен поштовања и гаранције људских права уопште, права на слободу и слободно окупљање, изражавање мишљења".

Организациони одбор "Поворке поноса 2009." саопштио је да очекује да ће представници власти испунити обећање и да ће већ од понедељка почети преговори како би били створени предуслови да се та манифестација одржи у центру главног града, по угледу на свет.

Организатори су разговарали и са премијером Србије Мирком Цветковићем, после чега су рекли да је држава коначно схватила на ком нивоу треба да разговара са мањинским групама, али да је подршка стигла касно.

Чланица Организационог одбора Драгана Вучковић рекла је да је, поред подршке од државног врха, на оперативним састанцима било и опструкције скупа.

Више десничарских организација и навијачких група најављивало је ових дана да ће покушати да спречи Поворку поноса и физички се обрачуна са учесницима.

Број коментара 149

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара