Читај ми!

Ромско-српски речник Алије Краснићија

У издању Ромске књиге недавно је објављено прво издање "Ромско-српског српско-ромског речника", аутора Алија Краснићија. Речник садржи око седамдесет хиљада речи из више дијалеката ромског језика који се говоре на простору некадашње Југославије.

Алија Краснићи речник је почео да припрема 1975. године када је на Косову и Метохији, где је рођен, бележио народно стваралаштво и усмена предања.

"У махалама сам бирао људе који живе а говоре различитим дијалектима. Ишао сам по махалама где живе гурбети, арлије, бургуџије и бележио на пример. Код бургуџија међу Ромима имају реч за чарапе коју други ромски дијалекти то не користе, а то је калцуња", прича Краснићи.

Речник је објављен у хиљаду примерака, а на више од 800 страна је и више од 6.000 нових речи. Англалбесутно, тако, означава српску реч председник.

"Пред - на ромском је ангалал, глагол седети на ромском је - бешав, имамо суфикс - утно - добијамо англавбешутно - председник. Нова реч, али се надам да ће млади који се баве језиком ту реч користити уместо председник", каже Краснићи.

Аутор је приредио превод ромског речника и на албански, немачки, енглески, француски и италијански језик.

Алија Краснићи аутор је и више од педесет књига за одрасле и децу од којих су многе преведене на албански, арапски, енглески и српски језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара