Војна сарадња Србије и Црне Горе

Постоји низ области за унапређење билатералне војне сарадње у коју спада размена искустава у обуци и школовању као и усавршавању кадрова, оценили су начелници два Генералштаба.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић оценили су да постоји низ области за унапређење билатералне војне сарадње.

Милетић и Самарџић су на конференцији за новинаре у Београду навели да ту спада размена искустава у обуци и школовању као и усавршавању кадрова.

Милетић је истакао да је добио подршку од црногорског колеге да Центар атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу постане регионални центар за обуку.

Према речима Милетића, Србија је заинтересована да у Подгорици, где је предвиђено да буде формиран регионални центар за обуку пилота хеликоптера, у наредном периоду шаље припаднике своје војске.

Милетић је истакао да је за регионални центар Србије кандидовала и центар за обуку паса у Нишу као и Центар за мировне операције у Београду.

Начелник Генералштаба Војске Србије је рекао и да не постоји ниједно спорно питање између две војске у вези имовине некадашње заједничке армије и да се питања у тој области решавају договорима, подсетивши да нам је Црна Гора уступила бесплатно тренажер за обуку пилота на авиону "Галеб Г-4".

Самарџић је рекао да је циљ посете унапређење војне сарадње изразивши задовљство што је план билатералне сарадње две војске из године у годину све обимнији и садржајнији.

Како Самарџић наводи постоји обострана добра воља и да се потпише споразум о размени средстава између две владе и два министарства одбране изражавајући очекивање да ће ускоро и доћи то тога.

Самарџић је подестио и да се на Војној академији у Београду школују припадници црногорске војске наводећи да је Црна Гора заитнересована да настави са том праксом као и сарадњом посредставом центра АБХО- у Крушевцу.

Према његовим речима, уз Центар за обуку пилота хеликоптера у Подгорици, Црна Гора планира да за регионалне центра кандидује и Жабљак где би се обучавали рониоци и припадници специјалних јединица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара