Читај ми!

Домаће ТВ протестују због реклама "у каблу"

Двадесет шест ТВ станица у Србији протестује због тога што инострани ТВ канали, који се емитују на кабловским мрежама у Србији, емитују и домаће рекламе.

Власници ТВ станица, оцењујући емитовање домаћих реклама у програмима страних кабловских канала као незаконито, протест су изразили у отвореном писму премијеру Србије Александру Вучићу, министру финансија Душану Вујовићу и Комисији за заштиту конкуренције.

"Као власници телевизија које према држави испуњавају све обавезе, поштују све законе Србије, захтевамо да нам држава омогући исте тржишне услове, а истовремено се придружујемо напорима Владе Србије да се искорени сива економија и да сви грађани и институције имају иста права и обавезе и буду једнаки пред законима ове државе", наводи се у писму ТВ-станица.

Власници ТВ-станица навели су да, иако је ступио на снагу Закон о електронским медијима, по коме се забрањује измена изворног садржаја програма који се у Србији реемитује, прекогранични канали "и даље читавог дана емитују вишеминутне ЕПП блокове".

"Према проценама стручњака, више од 30 одсто укупног маркетиншког буџета намењеног електронским медијима одлази на рачуне ових канала чија седишта су у иностранству", наводи се у писму.

Као канали који крше домаће и међународне прописе о оглашавању наведени су Ти-Ел-Си, Енимал планет, Дискавери, Ем-Ти-Ви, Јуниверсал, Фокс, 24 Кичен, Нешнал џиогрефик, Хистори и други.

У писму се констатује да Регулаторно тело за електронске медије не може одузети дозволу тим каналима, али да Регулатор или неко други "може наложити" кабловском оператору да из мреже "искључи све прекограничне канале који крше закон и да против одговорних лица покрене одговарајуће законске поступке".

"Ови канали нису у надлежности Регулатора, а Србија им међудржавним уговором гарантује слободу пријема и реемитовања, али без мењања и прекрајања садржаја", наводи се у писму.

Писмо су упутили СОС-канал, Канал 9, Галаксија 32, П-канал, РТВ Белами, Палма плус, Тимочка телевизија, Ка-Це-Ен, ТВ Маг, као и 15 чланица удружења локалних и регионалних емитера "Нова мрежа Србије".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. авг 2014, 14:57) - Mile [нерегистровани]

Reklame

Molim vas ako protestvuju zbog reklame nek se oni zapitaju gde i u kojoj zemlji da reklame traju po petnajest i dvadeset minuta