Преминуо историчар Мирослав Свирчевић

Историчар Мирослав Свирчевић, који је преминио 10. августа, сахрањен je данас у 14 часова на Панчевачком гробљу.

Доктор Мирослав Свирчевић радио је као научни сарадник Балканолошког института САНУ.

Свирчевић је написао бројне научне радова, а иза њега су остале и две капиталне књиге о историји локалне самоуправе у Србији и Бугарској, као и необјављена књига на енглеском језику о Балканским ратовима.

Доктор Мирослав Срирчевић је рођен 23. децембра 1970. годне у Београду. Основну и средњу школу завршио је у Панчеву, а на Правном факултету Универзитета у Београду дипломирао је 1994. године.

После стицања стручног звања дипломираног правника, уписао је постдипломске студије на катедри за правноисторијске науке на Правном факултету у Београду.

Магистарску тезу под називом "Односи између Дома лордова и Дома народног представништва у енглеском парламенту (1832-1911)" одбранио је 31. марта 2000. године.

Титулу доктора наука стекао је одбранивши тему "Локална самоуправа у Србији и Бугарској 1878-1914", 21. фебруара 2008. година на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Свирчевић се бавио проучавањем развој савременог либертаријанизма и Аустријске економске школе. Био је велики је присталица правно-политичке филозофије Фридриха Хајека и економске теорије Лудвига фон Мисеа.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 07. јан 2015, 14:44) - Zdenka Kejzar [нерегистровани]

Zrece,Slovenija

Bila mi je cast osobno upoznati dragog Miroslava i ugostiti ga u svom domu, upoznati ga sa svojom porodicom, kad je boravio na odmoru u Rogaskoj Slatini..bio mi je drag prijatelj, velik covek a takvi ne umiru nikada....mir i spokoj njegovoj dusi ,vecna mu slava!
Nikad te necemo zaboraviti dragi prijatelj!

Saznala sam danas ,posto se nije vise javljao ni na email,ni na telefon..tuzni smo i mi,velik je to gubitak za nas ,njegove i za njegove kolege naucnike.

Iskreno saucesce svima!

(среда, 13. авг 2014, 08:29) - Геџа [нерегистровани]

Слава му

Изузетна личност.

(среда, 13. авг 2014, 07:44) - Andrej [нерегистровани]

Vječnaja pamjat

Srećan put Miroslave, bila je čast poznavati te. Nedostajaćeš nam, pridružio si se mnogima koji su prerano otišli u naručje Tvorca. Nećemo te zaboraviti.

(среда, 13. авг 2014, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

:(

Почивај у миру :(

(среда, 13. авг 2014, 00:08) - Jelena [нерегистровани]

Veliki ljudi ne umiru

Retko dobar i pametan čovek. Veliki Srbin i patriota. Njegove reči su svima jasne, a opet neponovljive.Srbija je izgubila pravog borca koji je bio uvek spreman perom da je brani.
Neka mu je večna slava.

(уторак, 12. авг 2014, 20:13) - Jovana [нерегистровани]

Vječnaja pamjat

Bila mi je čast poznavati ga. Već mi nedostaje, a i Srbiji će! Neka mu je večna slava!

(уторак, 12. авг 2014, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

bez naslova

steta za takve ljude...