Читај ми!

Слободан Пајовић нови ректор "Мегатренда"

Нови ректор Универзитета "Мегатренд" је професор Слободан Пајовић, који је већ представљао тај приватни универзитет у ректорском колегијуму Конференције универзитета Србије (КОНУС).

Професор Пајовић заменио је доскорашњег ректора Мићу Јовановића који је поднео оставку, због чега је у КОНУС-у остало упражњено место заменика председника тог тела које окупља приватне и државне универзитете.

КОНУС неће формирати комисију за испитивање валидности дисертације министра унутрашњих послова Небојше Стефановића стечене на Универзитету "Мегатренд". јер, како је речено на седници Ректорског савета КОНУС-а, то није у његовој надлежности.

Нови ректор Мегатренда" је најавио да ће тај универзитет формирати још једну комисију, од угледних експерата, овога пута са других универзитета.

Пајовић је на седници Ректорског савета КОНУС-а рекао да ће комисија бити сачињена од стручњака изван тог универзитета.

Додао је да ће се настојати да то буду стручњаци са државних универзитета и истакао да је претходних дана "Мегатренд", на којем је министар Стефановић стекао докторат, посетила ванредна инспекција Министарства просвете.

"Сви факултети 'Мегатренда' били су подвргнути ванредној инспекцији", рекао је Пајовић, али није говорио о налазима инспекције.

Пајовић, који је ступио на дужност ректора 26. јуна, подсетио је да је "Мегатренд" још раније формирао комисију чији је закључак био да нема услова за покретање поступка за поништење Стефановићеве дипломе.

Међутим, накадно је одлучено да буде формирана додатна комисија са измењеним члановима, рекао је Пајовић.

Ректори државних и приватних универзитета окупљени у Ректорском савету КОНУС-а сматрали су да то тело није надлежно за комисију, коју је иницирао Савет Универзитета у Беогараду и подсетили да је она у надлежности високошколске установе на којој је докторат одбрањен.

Домазет: Пролази доста лоших дисертација

Међутим, ректор Универзитета Метрополитан Драган Домазет указао је на чињеницу да имамо много доктората, посебно на, како је рекао, друштвено-хуманистичким наукама.

"Годишње имамо 100 до 200 доктората који су бар сумњиви", рекао је проф. Домазет и навео да вероватно има лоших докторских дисертације које су "прошле" из различитих разлога али да, како је рекао, тога треба да буде све мање.

Домазет сматра да морамо направити транспарентан, превентиван механизам кои ће бити применљив за све, не само, како је навео, за јавне личности на функцијама.

Према његовим речима, код сумње у лош или плагиран докторат треба да реагује просветна инспекција или Комисија за акредитацију и проверу квалитета.

Ректори Европског универзитета, Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, такође су сматрали да КОНУС нема надлежност да формира комисију за Стефановићев докторат.

Извештај Савета за високо образовање до септембра

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић, председавајући КОНУС-ом указао је на специфичност ситуације, јер је јавност фокусирана на докторат министра Стефановића.

Председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић истакао је да је то тело у сарадњи са Саветом за научно-технолошки развој и Комисијом за акредитацију формирало групу која ће, како је рекао, до јесени покушати генерално да преиспита ситуацију са доктрорским дисертацијама. Извештај ће, како је рекао до септембра бити доступан јавности.

Не можемо да дозволимо, истакао је Станковић, да приче умање вредност свих докторских радова, а и те како имамо шта да понудимо.

Савет је на седници препоручио "Мегатренду" оно што је он већ учинио, да комисија буде састављена од експерата са других универзитета.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 09. јул 2014, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Odgovornost

Svi beže od odgovornosti. Ispitivanje regularnosti doktorata izgleda nije ni u čijoj nadležnosti, zato imamo toliko "doktora" i verovatno "najdotorskiju" vladu na svetu