Читај ми!

Универзитети треба да брину о свом угледу

Није спорно што је Мића Јовановић био ментор студентима, јер "поседује докторат са универзитета у Марибору", каже министар Срђан Вербић. Квалитетом факултета треба да се баве сами универзитети, истакао је министар просвете.

Министар просвете, науке и тешхнолошког развоја Срђан Вербић поздравио је одлуку Миће Јовановића да да оставку на место ректора "Мегатренда" и одлуку Савета тог универзитета да је прихвати, оцењујући да су сада створени услови за "нормалнизацију ситуације".

Министар Вербић позвао је пре три дана Јовановића да поднесе оставку, јер је међународна процедура за проверу његовог доктората показала да академско звање није стекао на Лондонској школи економије. Јовановић је то демантовао, наводећи да је у Лондону пронашао документацију и сведока који ће доказати да има докторат.

"Све што смо у овом тренутку као Министарство могли да кажемо о спорном докторату рекли смо у једној изјави пре три дана, и остајемо при томе. То је чињенично стање, ако се било шта промени уследиће нова изјава", рекао је Вербић, гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање да ли ће се сусрести са Мићом Јовановићем, министар је одговорио да тако нешто "није планирано". 

Према Вербићевим речима, ништа није спорно у томе што је Јовановић био ментор многим студентима, јер "по резултатима провере поседује докторат са универзитета у Марибору".

"Нико не спори његово право да буде ментор, није спорно да је могао да води дипломске и докторске радове на Универзитету", додао је Вербић.

Како је навео, Министарство се бави формалним питањима да ли нешто постоји или не, а квалитетом доктората се баве сами универзитети.

На питање ко ће вратити достојанство високом образовању, Вербић је одговорио питањем: "Ако ја лично изгубим своје достојанство, ко може да ми га врати? Па само ја лично, и то уз тежак труд".

Вербић каже да Министарство просвете не може да се меша у посао Комисије за акредитацију, која је "кључно тело".  

Према његовим речима, Министарство може да допринесе посредно оснаживањем Комисије или тако што ће изменама закона поставити више стандарде за добијање акретидације.

Говорећи о малој матури, која траје наредна три дана, министар просвете је рекао да је Министарство урадило много да повећа безбедност тестова, али је оценио да није нормална ситуација у којој тестови за малу матуру морају да се транспортују полицијским марицама.

"Док год ми будемо у позицији да тестове за малу матуру транспортујемо полицијским марицама то значи да ми и даље нисмо довољно озбиљно сви заједно схватили тај тест да се не односимо коректно према њему", истакао је Вербић.

"Тачно се зна ко добија који пакет (тестова) у ком тренутку и сви пакети имају своје бар кодове и врло је лако ући у траг, ако се догоди неки проблем, где се десио", навео је Вербић.

Вербић је рекао и да се више од 90 одсто ученика из поплављених подручја појавило да малу матуру полаже у јуну, иако им је на располагању и термих у августу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 15. јун 2014, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Nedovoljno

Nije dovoljno da samo univerziteti brinu o svom ugledu. Ako država nema načina da ih spreči neki univerziteti su u stanju svašta da urade za novac. Uostalom opštepoznata je činjenica da su mnogi Megatrendovci sa lako stečenim diplomama i političkom protekcijom našli dobro uhlebljenje o trošku države, zauzimajući mesta stvarno školovanim ljudima i usput šteteći državi zbog skoro nikakvih kompetencija.

(недеља, 15. јун 2014, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Za privatni pare za drzavni znanje

Nije bitno znanje ako su diplome izjednacene, svako ce ici linijom manjeg otpora.
Diplome sa privatnog i drzavnog fakulteta su jednake, dok je znanje ?!?!?!
U svetu da bi dobili kvalitetnije znanje morate studirati na privatnim univerzitetima, a kod nas da bi lakse stekli diplomu.

(недеља, 15. јун 2014, 14:38) - Жаровит [нерегистровани]

Просвета и Наука

Министарство треба да се брине и о просвети и науци !

Данас у Србији сваки већи али и мањи град има неку виртуелну испоставу неког од државних и приватних факултета из већих центара. И какво се знање стиче у тим виртуеним одељењима са стотинак студената, какав је квалитет студирања, о чему се ту ради.
Отишли смо у крајност, имамо испостава факултета скоро ко кладионица.
Све је код нас површно,намерно замршено,замагљено...

(недеља, 15. јун 2014, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Докторанд

Господине Вербићу, министарство има овлшћење да покрене поступак о валидности доктората на било ком универзитету коме омогућава да биствује у границама и по законима Србије.
Ви то добро знате, зато вас молим предузмите нешто.