Читај ми!

Универзитети треба да брину о свом угледу

Није спорно што је Мића Јовановић био ментор студентима, јер "поседује докторат са универзитета у Марибору", каже министар Срђан Вербић. Квалитетом факултета треба да се баве сами универзитети, истакао је министар просвете.

Министар просвете, науке и тешхнолошког развоја Срђан Вербић поздравио је одлуку Миће Јовановића да да оставку на место ректора "Мегатренда" и одлуку Савета тог универзитета да је прихвати, оцењујући да су сада створени услови за "нормалнизацију ситуације".

Министар Вербић позвао је пре три дана Јовановића да поднесе оставку, јер је међународна процедура за проверу његовог доктората показала да академско звање није стекао на Лондонској школи економије. Јовановић је то демантовао, наводећи да је у Лондону пронашао документацију и сведока који ће доказати да има докторат.

"Све што смо у овом тренутку као Министарство могли да кажемо о спорном докторату рекли смо у једној изјави пре три дана, и остајемо при томе. То је чињенично стање, ако се било шта промени уследиће нова изјава", рекао је Вербић, гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање да ли ће се сусрести са Мићом Јовановићем, министар је одговорио да тако нешто "није планирано". 

Према Вербићевим речима, ништа није спорно у томе што је Јовановић био ментор многим студентима, јер "по резултатима провере поседује докторат са универзитета у Марибору".

"Нико не спори његово право да буде ментор, није спорно да је могао да води дипломске и докторске радове на Универзитету", додао је Вербић.

Како је навео, Министарство се бави формалним питањима да ли нешто постоји или не, а квалитетом доктората се баве сами универзитети.

На питање ко ће вратити достојанство високом образовању, Вербић је одговорио питањем: "Ако ја лично изгубим своје достојанство, ко може да ми га врати? Па само ја лично, и то уз тежак труд".

Вербић каже да Министарство просвете не може да се меша у посао Комисије за акредитацију, која је "кључно тело".  

Према његовим речима, Министарство може да допринесе посредно оснаживањем Комисије или тако што ће изменама закона поставити више стандарде за добијање акретидације.

Говорећи о малој матури, која траје наредна три дана, министар просвете је рекао да је Министарство урадило много да повећа безбедност тестова, али је оценио да није нормална ситуација у којој тестови за малу матуру морају да се транспортују полицијским марицама.

"Док год ми будемо у позицији да тестове за малу матуру транспортујемо полицијским марицама то значи да ми и даље нисмо довољно озбиљно сви заједно схватили тај тест да се не односимо коректно према њему", истакао је Вербић.

"Тачно се зна ко добија који пакет (тестова) у ком тренутку и сви пакети имају своје бар кодове и врло је лако ући у траг, ако се догоди неки проблем, где се десио", навео је Вербић.

Вербић је рекао и да се више од 90 одсто ученика из поплављених подручја појавило да малу матуру полаже у јуну, иако им је на располагању и термих у августу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво