Пријемни испит

Будући средњошколци данас су полагали испит из српског то јест матерњег језика. Сутра провера знања из математике.

Кандидати за  упис у четворогодишње стручне школе или гимназије у Србији полагали су од 10 до 12 сати квалификациони испит из српског то јест матерњег језика. Министар просвете Зоран Лончар је десетак минута пре почетка теста, жребањем извукао комбинацију задатака под редним бројем један са 20 питања.

Лончар је након извлачења комбинације, у студију Радиотелевизије Србије, ученицима пожелео успех и препоручио да не журе и да пажљиво прочитају питања, подсетивши да је за 81.000 осмака резервисано 87.000 места.

Квалификациони испит из математике биће одржан сутра, а данас од 12 сати на сајту www.upis.mps.sr.gov.yu објављен је и "кључ", решења теста број један из српског (матерењег језика).

Испит се полаже у основним школама, а министарство је апеловало на све кандидате да не користе "пушкице", "бубуце" и друге облике преписивања, јер ће у супротном бити искључени са испита.

На испит је требало понети ђачку књижицу, дрвену оловку, гумицу и хемијску оловку. За испит из математике потребни су и лењир и шестар. Будући средњошколци могу да понесу и флашицу воде. Међу забрањеним помагалима су дигитрон, мобилни телефон...

На тесту се ништа не може прецртавати. Пре почетка рада кандидати треба пажљиво да прочитају упутство за решавање теста у коме су задаци из збирки објављених пре неколико месеци.

Основне школе објавиће прелиминарне резултате квалификационог испита најкасније до 21. јуна ујутру. Ученик је положио испит ако освоји најмање по један бод из оба предмета, од максималних 40, односно 20 по предмету.

Коначни резултати биће објављени 25. јуна, а 26. и 27. јуна предају се листе жеља са одабраним школама, смеровима и образовним профилима.

Први уписни рок завршава се 8. јула, а  други, поправни круг, 11. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара