Читај ми!

Излила се јаловина из рудника "Столице"

У руднику "Столице" у Костајнику код Крупња пукла је брана услед чега је почело изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници.

Предузимају се мере за заштиту људи и животне средине, потврдио је за РТС председник Општине Крупањ Раде Грујић.

Заједно са директором РТБ "Бор" обишао је место изливања. Рекао је да је клизиште однело цев које одводи јаловину. Узели смо узорке који ће се анализирати у Крушевцу и Бору, рекао је Грујић и додао да се први резултати очекују сутра.

Покренута токсична маса је формирала "сиву реку" која прети да угрози животну средину у сливу реке Корените која се улива у Јадар, а Јадар у Дрину, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници, који је о томе обавестио Републички штаб за ванредне ситуације.

О изливању јаловине која прети да угрози речне сливове града Лознице из Оперативног центра Градског штаба, известили су предузеће "Фармаком" и руководство Општине Крупањ на чијој територији је дошло до еколошког акцидента, који је уследио после велике поплаве и појаве клизишта у том крају.

Прве информације указују на то да је потребно хитно санирати стари или изградити нови колектор отпадне воде испод јаловине на Столицама.

У оквиру раније започетог превентивног деловања на заштити здравља грађана, у лозничком крају је убрзана активност на дезинфиковању објеката домаћинстава захваћених поплавама.

Уз помоћ АБХО јединице Војске Србије, тај посао је јуче завршен у 156 кућа у Руњанима и Клупцима, а до сада је дезинфекција обављена на више од две хиљаде домаћинстава.

Сви магистрални путеви су проходни и прописно су обележена оштећења коловоза.

Саобраћај једино још није успостављен на регионалном правцу од Завлаке према Текеришу, а према информацији из Станице саобраћајне полиције у Лозници, нема већих задржавања ни на граничним прелазима Трбушница и Каракај.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара