Читај ми!

Николић у Обреновцу: Опомена за будућност

Председник Србије Томислав Николић посетио је Обреновац и Уб, који су страдали у катастрофалним поплавама.

Николић је оценио да је катастрофа која је задесила Србију велика опомена за будућност, не толико за државу, већ за грађане, да овако нешто може да нам се деси.

"Држава се изванредно снашла, Влада је беспрекорно обавила свој посао, посебно ови људи који су били на терену. Ово је за грађане опомена, као што смо их сви молили, упућивали апеле преко свих медија да се евакуишу, да послушају, данас су ваљда схватили", рекао је Николић за РТС у Обреновцу.

Према његовој оцени, да је било више сарадње, људске жртве би биле избегнуте.

"Материјалне жртве не можете да избегнете, а можете да поправите, а људске жртве можете да избегнете, а не можете да поправите. У томе је сва разлика и наука после ове поплаве", додао је Николић.

За грађане је, истиче председник, важно да схвате да треба да сарађују са представницима власти, за државу да схвати да мора да се организује и за овакве околности, као и да улаже у опрему коју, можда никада и не искористи.

Председнику Србије је по доласку у Обреновац рапорт предао командант Жандармерије и Кризног штаба Миленко Божовић.

Николић је допремио помоћ у 12 камиона и три комбија, у којима су храна, укључујући храну за бебе, пелене и друга роба, јавља репортер РТС-а.

Обишао је насеља Ројковац, Забрежје и Бело Поље.

"Тероризам и непогоде једини непријатељи"

Николић је оценио да су два једина непријатеља Србије искључиво елементарне непогоде и тероризам и да ће се у будућности борити против тога.

"Ми трећег непријатеља нећемо имати, то је држава схватила и мислим да ћемо на томе радити у годинама које долазе", рекао је Николић новинарима приликом обиласка села Лисо Поље, које припада општини Уб, а које је угрожено у поплавама.

Николић је, након што је обишао породицу Жељка Николића са троје деце, која је најтеже била погођена поплавама у овом селу, рекао да је договорено да се тој породици сагради монтажна кућа.

"Фондација Драгице Николић урадиће ту једну монтажну кућу, а новцем ове фондације биће изграђена и једна монтажна куће у Крупњу", рекао је Николић.

Николић је упутио апел свима који имају било какав "вишак новца" у овом тренутку да га донирају људима угроженим у поплавама.

Упитан да ли ће Србија више радити на развоју система цивилне заштите, Николић је рекао да Србија има школованих више од 1.000 људи за цивилну заштиту.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 25. мај 2014, 03:59) - anonymous [нерегистровани]

Koliko

Koliko je vlada bila uspesna videcemo presednice kako ce tece obnova jer do sada su se prikupili dosta srestava a nadamo se da ce da bude jos vise

(субота, 24. мај 2014, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

zamena teza

Mislim da je u ovom tekstu doslo do zamene teza. Zapravo bi ovo trebalo da bude opomena za drzavu i vladu, a gradjani su se izvanredno snasli. Koliko je samo volontera danonocno ucestvovalo, vecina ljudi koje znam i ja smo se zaista trudili da pomognemo, sto puneci dzakove, sto u skupljanju pomoci, hrane..
Sa druge strane drzava se godinama rizicno ponasala, od toga da je tolerisala divlju gradnju, bacanje djubreta u reke, pa do lose spremnosti vojske, ukidanja civilne odbrane.. Ovo je posledica vodjenja politike od danas do sutra, bez ikakvog dugorocnog plana.

(субота, 24. мај 2014, 21:56) - Obrenovcanka [нерегистровани]

Obrenovcanka

Sa lica mesta vam kazem: niko nas nije pozvao na evakuaciju! Sirene nismo culi, a i da jesmo, voda je vec nadirala. Zar da stavim dete u kola i idem u bujicu? Predhodne noci nas niko nije pozvao na evakuaciju!

(субота, 24. мај 2014, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

@ Predsednik Nikolic

Pogresno ste ga shvatili,ne krivi on gradjane na taj nacin koji vi mislite. Ne krivi on svih,postoji narod koji nisu zeleli da se spase. Nauka nam je najbitnija, covek je u pravu!

(субота, 24. мај 2014, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

predsedniku

A drzava predcednice treba da pravi put, nasip, prugu, tako je normalno I u EU I u Rusiji I u Kini I u Africi.

(субота, 24. мај 2014, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

opomena!!!

Ipak je ovo velika opomena za državu - da se bolje organizuje i nabavi opremu, makar je nikad ne iskoristila, kao i opomena da pošto čuje upozorenje RHMZ o nadolazećim poplavama velikih razmera, uključi alarme za evakuaciju na vreme, pre nego što vodena stihija počne da odnosi sve, u prvom redu ljudske živote. Sad je kasno!!!

(субота, 24. мај 2014, 19:21) - Humanista [нерегистровани]

Apel na mestu

Ovom izjavom je predsednik apelovao na gradjane da se u buducnosti ako nas nesto ovako snadje oslone na drzavne organe i saradjuju sa njima kako bi bilo sto manje ljudskih zrtava. Loše je saopstenje DS-a u kom se ova izjava drugacije interpretira a sve u cilju postizanja jeftinih politickih poena.

(субота, 24. мај 2014, 17:27) - juga [нерегистровани]

za drzavu

jadan narod nije ni znao sta se desava. Pouka za drzavu da izgradi zastitne nasipe i tako zastiti gradjane. Koliko znam planovi izgradnje nasipa u Srbiji postoje, ali treba izdvojiti sredstva za to.

(субота, 24. мај 2014, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Evakuacija

"Држава се изванредно снашла, Влада је беспрекорно обавила свој посао, посебно ови људи који су били на терену. Ово је за грађане опомена, као што смо их сви молили, упућивали апеле преко свих медија да се евакуишу, да послушају, данас су ваљда схватили"

Евакуација се наређује, а не умољава.

O tempora. o mores...

(субота, 24. мај 2014, 16:59) - Baric [нерегистровани]

Situacija u Obrenovcu

Iz ovog treba izvuci pouke. Vratiti inzenjersku jedinicu vojske u Obrenovac. Poceti opsezno ciscenje korita Kolubare i Tamnave, kao i njihovih kanala. I najvaznije poceti saniranje i podizanje visine nasipa pored Kolubare sa obrenovacke strane, posto je se nasip prema Baricu pokazao kao odlican.
A za poplavu nikog ne treba kriviti, vec zajedno se udruziti da saniramo stetu.