Читај ми!

"Нећете ви да гинете, ја ћу!"

Пре тачно петнаест година, на данашњи дан командант 204. ловачко-авијацијског пука Миленко Павловић извукао је млађег колегу пилота из авиона и полетео ка НАТО авионима који су бомбардовали Ваљево. Летео је право у смрт желећи да прекине бесмислено жртвовање својих колега који су у полуисправним авионима били немоћни да се супротставе бројнијем и технички надмоћнијем непријатељу.

Рат је пуковника Миленка Павловића затекао на месту команданта 204. ловачко-авијацијског пука. Тада се само 14 авиона "миг 29" могло супротставити НАТО авијацији са 600 најсавременијих летелица. Са упола мањим дометом радара и три пута мањим дометом ракета наши пилоти су били немоћни. Ипак, сви су беспоговорно извршавали задатке.

Првог дана бомбардовања катапултирала су се из погођених авиона два пилота. Два дана касније, 26. марта, мајор Зоран Радосављевић погинуо је изнад Бијељине. Потом, по наређењу Команде ратног ваздухопловства, у сусрет непријатељским формацијама полетео је само један "миг 29".

У полуисправном стању постајали су лака мета. Пуковник Миленко Павловић знао је да сваки лет носи такав ризик.

Када је 4. маја 1999. стигло наређење о полетању на НАТО авионе који су надлетели Ваљево, Павловић је дежурао на измештеном командном месту у Старој Пазови. Јавио је свом заменику да по сваку цену задржи млађег колегу да не полети и кренуо ка Батајници. Пришао је авиону и рекао: "Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!" Извукао је из кокпита младог пилота и олетео пут родног краја.

Радар је показивао стотинак непријатељских правих и лажних циљева, а на другој страни је био Павловић – сам! Ваљевци сведоче да се авиони нису видели, али да се чула грмљавина мотора. Није било као до тада, да надлете и избаце бомбе. Нису слутили каква се драма одиграва на небу. Све док нису чули експлозију и угледали делове запаљеног авиона како пада и помислили да је оборен авион НАТО-а. Усхићење се убрзо претворило у тугу.

Миленков лет је трајао око дванаест минута. Одмах по полетању отказао му је генератор наизменичне струје. Ракета испаљена са авиона који је био у околини Тузле погодила је наш авион у пределу кабине. Павловић се није катапултирао. Можда за то није имао прилику, мада они који га познају верују да никада не би напустио свој ваздухоплов.

Био је то последњи Миленков лет. И последњи лет до краја НАТО агресије – до тада је уништено 11 "мигова", шест у ваздуху и пет на земљи. Он за своја дела никада није проглашен херојем. Постхумно је одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком.

Сваке године 4. маја у знак сећања на Миленка Павловића, команданта 204. ловачко-авијацијског пука, његове колеге, родбина и поштоваоци положе венце на споменике у Ваљеву и селу Бујачић, где је пао његов авион.

Радио-телевизија Србије је на годишњицу бомбардовања 2006. године емитовала документарни филм о Миленку Павловићу „Лет у смрт", аутора Слађане Зарић.

број коментара 124 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. мај 2017, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Srce nam drhti od tuge,

ali i od radosti u suzama, da imamo jos takove Srbe.
Slava Milenku i drugima, koji su svoj zivot dali za Srbiju u tako teskim uslovima, i hvala vam.

(уторак, 05. мај 2015, 09:20) - abanenonymous [нерегистровани]

poruka

Slava ti i hvala junacki sine,pamti Srbijo decu svoju koja su ginula za tebe,primi u svoje okrilje one koji za njima placu,lakse ce im biti rane.

(понедељак, 04. мај 2015, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

Heroj

Paja je za nas uvek bio i biće samo heroj.

(уторак, 06. мај 2014, 09:21) - Republika Srpska [нерегистровани]

Slava heroju

Vječnaja pamjat!!!

(уторак, 06. мај 2014, 07:23) - anonymous [нерегистровани]

piloti

slava mu jer sam i ja zena pilota iz crne gore koji je isto letio protiv nato pakta vjecna slava pavlovicu

(понедељак, 05. мај 2014, 20:08) - Bojan [нерегистровани]

Vojnik

Ja sam 2002 godine služio vojni rok na aerodromu Lađevci,tad su nas te godine krajem Septembra poslali u Milenkov rodni kraj Crnljevo,bili smo tu na igradnji puta do njegove kuće u selu,sve dok nismo završili.....večna mu slava i hvala.

(понедељак, 05. мај 2014, 15:18) - Milan Savic [нерегистровани]

komentar

Rodjen kao junak, dao zivot za otadzbinu, neka su mu svetli putevi kojima je otisao i neka mu je laka zemlja koja ga pokriva. Slava Heroju!!!

(понедељак, 05. мај 2014, 12:07) - нс [нерегистровани]

нс

Нека ти је вечна слава и хвала

(понедељак, 05. мај 2014, 07:11) - Воронцов [нерегистровани]

Jуначка традиција

Наставио је традицију јунака пилота из априлскиг рата 1941. који су се исто тако нашли у неравноправној борби са надмоћним непријатељем. Јуначки се борио и положио свој живот за отаџбину. 

(понедељак, 05. мај 2014, 01:23) - anonymous [нерегистровани]

@MIG29

Mig 29 je sjajan avion, projektovan '70ih. Amerikanci takodje i dan danas lete na F16, po karakteristikama slabijem od Miga 29 a koji je konstruisan jos i pre. Samo sto su svi ti avioni i Ruski i Americki mnogo puta za ovih 40ak godina unapredjivani dok srpski verovatno nisu ni jednom, plus sto nisu ni servisirani kako treba. Pa auto moras serisirati redovno da bi radio a kamoli sklop kao sto je mlazni avion. Nema to veze sa Ruskom tehnologijom. O brojnosti da ne govorim.