Читај ми!

Предах пред нови поплавни талас?

Водостаји стагнирају, али надлежни упозоравају на нови поплавни талас у наредна два дана. Село Ђунис, код Крушевца, више није угрожено од повећања нивоа Јужне Мораве.

Ванредна ситуација због поплава на снази је у 10 општина у Србији. У другим деловима земље, после поплава, грађани се боре са последицама, одронима и клизиштима. 

Водостаји у већем делу поплављених подручја у Србији стагнирају, или опадају. Ипак, надлежни упозоравају да опасност још није сасвим прошла, јавља репортер РТС-а из Крушевца.

Село Ђунис, код Крушевца, више није угрожено од повећања нивоа Јужне Мораве, чији је водостај од јуче опао за 30 центиметара, јавља дописник РТС-а из Крушевца.

Вода се повлачи из поплављених дворишта, а за саобраћај je поново отворен магистрални пут Ђунис-Делиград.

На лицу места и даље дежурају припадници Ватрогасно-спасилачких јединица и Полицијске управе Крушевца са четири возила. 

Подручјима са којих се повуче вода, прете клизишта, упозорава Влада, која је предложила и конкретне мере за што бржу санацију штете.

У што краћем року требало би да се обнови уништена инфраструктура или да се оспособе алтернативни путеви до одсечених подручја.

Становништву је обезбеђена здравствена заштита, како би се спречиле евентуалне епидемије пошто се вода повуче.

У Прокупљу je расељено 30 ромских породица због поплава којима су бујице уништиле трошне куће.

Начелник прокупачког Сектора за ванредне ситуације Срђан Митровић рекао је да је претила опасност од избијања заразе, па је Ромима требало хитно обезбедити смештај и хигијенске услове за живот.

Због најављених падавина у наредним данима, Сектор за ванредне ситуације је у стању приправности, а екипе за спасавање на води стално дежурају.

Због уништених путева и одрона сада су непроходани путни правци према многим насељима у Прокупљу, а до села Добре Воде је немогуће доћи.

Помоћ Српско-руског центра поплављеним подручјима

Представници Српско-руског хуманитарног центра рекли су да су њихове оперативне групе активно радиле у евакуацији становништва и спасавању имовине на поплављеним подручјима у топличком крају и Лучанима, као и да је помоћ упућена становништву у ужичком крају који је због снега остао без струје.

Први заменик директора Српско-руског хуманитарног центра Анатолиј Александрович Башкирев рекао је да су подручју Ужица испоручена три генератора за напајање струјом, да су поплављеном подручју Лучана дате три пумпе и друга опрема за санацију поплављеног подручја, а да су за Прокупље обезбеђене четири бране за одбрану објеката од плављења и пет пумпи.

Башкирев је рекао да су Прокупљу испоручени шатори и ћебад, као и да су представници центра активно учествовали у раду локалних штабова за деловање у ванредним приликама и уз сталну координацију са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи