Читај ми!

Аутизам, трагедија деце 21. века

Постављање дијагнозе, неразумевање околине, мало стручњака и специјализованих институција, само су неки од проблема особа са аутизмом и њихових породица. На Међународни дан особа с аутизмом лекари упозоравају да та болест поприма размере епидемије. Због раста броја малишана с аутизмом, ту болест називају трагедијом деце 21. века.

Светска статистика каже да у свету особе с аутизмом чине један одсто популације. Познато је да их само у Европи живи око пет милиона с том болешћу. У Србији нема прецизних података, али се претпоставља да их је око три хиљаде.

Весна Трајковић се већ 13 година бори са болешћу сина Уроша.

"Први сусрет са аутизмом је био кад се Урош родио и оно што је јако важно то је та рана дијагностика, рад са породицом. Ми смо на жалост то прескочили. Праву дијагнози смо добили око пете године, а већ око друге нам је било јасно о чему се ради", прича Весна.

Аутизам спада у најтеже неуроразвојне поремећаје деце. Неизлечив је, а сви симптоми се јављају до треће године живота.

Неуропсихијатар др Мила Селаковић истиче да је изузетене важности та рана дијагностика и рана интервенција.

"У свету сада таква ситуација да аутизам називају трагедијом деце 21. века јер је просто број деце, нове деце са аутизмом иде тако као да је епидемија", каже др Селаковић.

У већини случајева родитељи се тешко суочавају с проблемима које болест доноси! Највише их брине будућност деце.

"Наши највећи страхови су шта у моменту када ми више не можемо да бринемо о нашој деци. Јер шта се сада дешава. Дешава се оно о чему сви ћуте, то је реалност. У моменту када се родитељу нешто деси из Центра за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју прослеђују их Центру за социјални рад и деца бивају смештена у Кулине, Стамнице, Ветерник", напомиње Весна Трајковић.

Због тога је, сматрају, важна изградња Центра за аутизам у Денковој башти, која се чека већ две године. Ту би могло да станује 30 до 40 особа. Планирана је и амбуланта, у којој би родитељи добијали све информације.

Др Мила Селаковић објашњава да је запело на републичком нивоу, у Министарству за планирање и урбанизам.

"На тој позицији се чекао генерални урбанистички план, ето то је био прави разлог. Ми се надамо да у даљем поступању неће бити препрека", каже др Слеаковић.

Србија за сада има само један Стационар за аутизам, у Београду, који прима 45 особа до 26 година. Да је то мало, говори и податак да само у престоници има више од 1.200 особа са аутизмом и да се тај број стално повећава.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво