Читај ми!

Не треба куповати месо без декларације!

У легалним трговинама нема меса сумњивог квалитета, каже за РТС начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин. Месо и месне прерађевине без декларације аутоматски се сматрају неисправним, те је при куповини неопходно обратити пажњу на паковање, каже Челебићанин.

Начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин рекла је да у легалним трговинама нема меса сумњивог квалитета, али да је месо без декларације аутоматски неисправно месо, те треба бити изузетно опрезан при куповини.

Челебићанин је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да при куповини треба обратити пажњу на декларацију на паковању, на жиг, јер је то најбољи начин да се провери шта се купује.

Говорећи о последњем случају у Великој Плани, када је Н. Ј. ухапшен због сумње да је продавао пљескавице од меса угинулих крава, Челебићанин је истакла да је ту несумњиво реч о нелегалној производњи и промету.

"Говоримо о кривичном делу, које је заправо илегални промет хране - производња у сопственом домаћинству, што није забрањено ако кољете или производите за своју породицу, односно за сопствени замрзивач. Али не смете да стављате у промет, што је овај господин радио", рекла је начелница инспекције.

Како је истакла, лабораторијска испитивања овог меса нису рађена, јер би се слањем таквог меса на анализе легализовао илегални промет.

"Месо које нема декларацију је аутоматски неисправно. Немате податак о животињи, здравственом статусу, процесу хигијене на линији производње", објаснила је Челебићанин.

Коментаришући присутност сумњивог меса у продаји, Челебићанин каже да су сви легални објекти продаје под контролом Ветеринарске инспекције.

"Прошло је 10 година од како смо почели са идентификацијом сваке животиње, увуђењем централних ргистара, контролног ветеринарског броја, стављањем под надзор свих објеката у којима се обавља клање и врши производња, као и малопромет. То су специјализовани објекти у којима се продаје месо, млеко, јаја, мед, затим рибарнице, касапнице, то је све у потпуном систему одобравања регистрације и праћења од стране Ветеринарске инспекције", објаснила је Челебићанин.

Како је рекла, у прошлој години инспекција је обавила 2.500 ванредних контрола, најчешће у време празника и великих врућина, када је потражња за месом повећана. Акцијских контрола, у сарадњи са полицијом, било је око 700.

"У јануару смо запленили односно поништили 5.500 тона меса које се продавало у местима која за то нису регистрована", каже Челебићанин.

Ипак, истиче да није поента да инспекција сваког дана буде у сваком од тих објеката, већ је потребно овакав начин производње и продаје меса свести на минимални ниво.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи