Читај ми!

Суд одложио објављивање одлуке о Закону о БИА

Уставни суд Србије одложио објављивање одлуке о неуставности одредби о тајном праћењу комуникације грађана из Закона о Безбедносно-информативној агенцији. Суд је донео такву одлуку имајући у виду да је у међувремену распуштeна Скупштина Србије.

Објављивање одлуке о неуставности одредби о тајном праћењу комуникације грађана из Закона о Безбедносно-информативној агенцији одложио је Уставни суд Србије, речено је агенцији Бета у том суду.

Објављивање те одлуке је одложено за шест месеци, уместо за четири месеца како је првобитно било одређено одлуком Уставног суда.

Како је објашњено, Суд је донео такву одлуку имајући у виду да је у међувремену распуштeна Скупштина Србије, а, по Уставу, распуштени парламент може да обавља само текуће послове.

"То значи да до конституисања нове Народне скупштине објективно није могуће одговарајућом изменом Закона отклонити утврђену неуставност", рекли су у Уставном суду.

Уставни суд је 26. децембра прошле године утврдио да чланови 13, 14. и 15. Закона о БИА о тајном праћењу комуникације грађана нису у сагласности са Уставом и да има основа да се објављивање те одлуке у Службеном гласнику одложи за четири месеца да би Скупштина у том року ускладила Закон са Уставом.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство 29. јануара одлучио је да предложи Уставном суду да због избора одложи објављивање одлуке за шест месеци.

Скупштински одбор се састајао два дана. Првог дана председник одбора Владимир Цвијан, који је напустио Српску напредну странку, одбио је да потпише евентуалну одлуку, наводећи да то неће учинити зато што почиње предизборна кампања.

Ту седницу напустио је и заменик председника Одбора Срђан Миковић из Демократске странке, који је оценио да је "скандал" да Одбор и Скупштина траже промену одлуке Уставног суда Србије.

У складу са Пословником о раду Скупштине, другог дана седницом одбора председавао је председник парламента Небојша Стефановић. За предлог да се од Уставног суда затражи одлагање објављивања одлуке тада је гласало девет посланика, а по један посланик био је против и уздржан, док један није гласао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво