Читај ми!

Ветар јењава, нема више завејаних

Извучени готово сви аутомобили из сметова на ауто-путу Нови Сад - Суботица. Вожња на појединим путевима у Војводини и даље је ризична, а постоје деонице које су још затворене, упозоравају у Сектору за ванредне ситуације. Из Министарства здравља кажу да су, упркос невремену, сви пацијенти збринути, а обављају се и редовне терапије и интервенције.

На територији Војводине више нема завејаних, изјавио је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић. Међутим, блокираних путева има још увек.

У Јужном Банату, због ветра орканске снаге и наноса још су угрожени путни правци у Средњобанатском, Јужнобанатском, Јужнобачком и Браничевском управном округу.

"Постоји проблем са возачима теретних возила на територији Војводине, који, ево, већ трећи дан како нису укључени и не могу бити укључени у саобраћај. Радимо сада у сектору на дотуру хране и воде док се забрана саобраћаја не повуче, да могу да наставе пут даље", каже Предраг Марић.

Колона од око 300 камиона, која је четири дана стајала на аутопуту Суботица-Нови Сад, због великих снежних наноса код места Жедник, коначно је пропуштена да настави путовање, рекао је агенцији Бета возач камиона Предраг Станковић.

"Коначно су нас пропустили да прођемо и налазимо се пред Новим Садом", рекао је Станковић Бети у понедељак око 19.30 сати.

У неколико војвођанских школа данас није било наставе, а и даље важи препорука да се без преке потребе не креће на пут.

Из сметова на ауто-путу Нови Сад - Суботица извучени су готово сви аутомобили, рекао је Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова. "Има власника који још нису дошли по своје аутомобиле, и они су смештени на пумпи", рекао је Николић агенцији Бета.

Поновио је апел грађанима да не крећу на пут ако то није неопходно, јер и даље дува јак ветар. "Већина путева је веома ризична, постоје деонице које су затворене", рекао је Николић.

Ванредна ситуација је проглашена у Панчеву, Бачкој Тополи и Кањижи, а у Зрењанину је укинута.

Овог јутра, након отопљавања, појавили су се проблеми због блата у околини Београда. Начелник Оперативног центра за ванредне ситуације Александар Марсенић за РТС каже да су на Зрењанинском путу слетела два аутобуса због блата и истакао да нико није повређен.

И у Панчеву је ситуација много боља. Ветар дува, али слабије. Радници "Војводинапута" очистили су путеве, а од ноћас поново је проходан пут Панчево-Доловар. Зоран Тасић, командант окружног штаба за ванредно стање, очекује да се у току дана ослободи путни правац Панчево - Банатски Карловац.

Последњи воз који је био завејан између Новог Сада и Суботице уклоњен је током ноћи са пруге, саопштено је из "Железница Србије".

Сви пацијенти збринути, није било жртава

Министарство здравља је наложило Покрајинском секретаријату за здравство и здравственим установама у Браничевском округу да појачају приправност и припреме екипе, како би се спречиле евентуалне последице по здравље људи погођених неповољним временским приликама.

Државни секретар у Министарству здравља и један од координатора за ванредну ситуацију Периша Симоновић истакао је да су још у суботу сви они који су се нашли у колони збринути.

"Служба је одмах након саопштења обезбедила по још једно возило, нарочито у Зрењанину, Кањижи, Браничевском округу и Панчеву", а збринут су и редовни пацијенти.

Није било жртава, напомиње Симоновић и додаје да је су у зрењанинску болницу примљени пацијенти са хипотермијом, а добро је и један грађанин који је доживео срчани удар у колони. У добром општем стању су и трудница и дете који су ослобођени у суботу.

Већина збринутих су били у болници пре свега ради окрепљења и нису захтевали хируршко лечење, рекао је Симоновић.

"Грађани треба да послушају савете и да без преке потребе ни наредних дана не напуштају куће, а претходно да се распитају који су путеви проходни", истакао је Симоновић и напоменуо да треба бити утопљен и у кућним условима, а ако се креће на пут - понети топло ћебе.

Због проглашења ванредне ситуације, напомиње Симоновић, обезбеђена је још по једна сала у здравственим установама, а ангажована су и додатна болничка кола. Неће бити одлагања редовних интервенција и терапија, поручио је Симоновић.

Бољи услови на путевима

Поједини путеви, због олујног ветра и великих снежних наноса, на подручју Војводине и даље су непроходни.

Деонице пута Ватин-Вршац-Панчево и Панчево-Ковин Мост од данас су поново проходне, а саобраћај на овим правцима регулисаће полиција, саопштили су из ЈП "Путеви Србије".

Од данас је проходан и магистрални пут Београд-Зрењанин, на деоници Перлез-Стајићево, али је упућен апел возачима да возе спорије и опрезно.

Ови путеви били су затворени за саобраћај због снежних наноса и јаког ветра од петка, 31. јануара.

На подручју Војводине, посебно у Банату и даље ће дувати јак олујни југоисточни ветар, док се у Тимочкој крајини очекује слаб до умерен снег, а магла тренутно смањује видљивост на подручју Црног врха.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво