Читај ми!

Снежна драма у Војводини, ангажована и војска

Више од 700 људи спасено из снежних сметова код Фекетића, где је више од 16 сати било заробљено око 1.000 људи. Војним хеликоптерима евакуисанe 172 особe. Хоргош затворен за теретни саобраћај. Преврнуо се камион на путу између Бачке Тополе и Фекетића, стоји око 100 возила. Због невремена ванредна ситуација проглашена у Зрењанину, Панчеву и Кањижи.

22.20 - Нови застој на путу између Бачке Тополе и Фекетића, преврнуо се камион. Стоји око 100 возила. Претходно спасено 70 људи код Бачке Тополе.

21.00 - Пут Панчево-Вршац затворен због невремена, а тренутно је најкритичнија ситуација у Банатском Карловцу где је снежна мећава. 

19.45 - Хеликоптерима војске и МУП-а спасене 172 особе. Према нашим проценама, остало је 150 особа у стотинак возила, каже Предраг Марић.

19.30 - Најкритичније код Бачке Тополе, где је завејано више од 100 возила, а стотину људи чека на евакуацију, каже за РТС Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације. 

18.30 - До сада је више од 700 људи спасено из сметова на ауто-путу код Фекетића, а од тог броја 140 људи је евакуисано хеликоптерима. На путу још око 40 аутомобила.

18.25 - Одблокирано стотинак возила код петљи Чантавир и Нови Жедник на ауто-путу Суботица - Нови Сад, рекао градоначелник Јене Маглаи истакавши да је ауто-пут у потпуности непроходан. 

18.10 - Црвени крст евакуисао 128 особа у близини Бачке Тополе. Део аутомобила који су били завејани код Бачке Тополе и Фекетића полако се пропушта.

15.15 - Више од 400 особа евакуисано из Фекетића. Одблокирана 123 аутомобила и три аутобуса. Хеликоптерима евакуисано 75 особа, углавном са лакшим промрзлинама.

14.30 - Поново проходан пут Зрењанин-Кикинда, блокирана само деоница до Елемира.

13.30 - До сада евакуисано 60 грађана из Фекетића, првенствено деце и трудница. И Новак Ђоковић помагао је завејанима.

13.20 - Четири хеликоптера са евакуисаним путницима одлетела из Фекетића. Александар Вучић апеловао на грађане да не полазе на пут.  

13.10 - Хеликоптером "газела" евакуисано пет особа које су ноћ провеле блокиране у снегу у близини села Самош у Војводини.

12.30 - Хеликоптери слетели код Фекетића. Почиње евакуација деце, јавља репортер РТС-а са лица места.  

11.50 - Хеликоптери Војске Србије са Батајнице упутили се према завејаним путницима код Фекетића. Приоритет евакуација деце. Репортери РТС-а на лицу места. 

11.45 - Евакуисано око 100 путника из два међународна воза код Врбаса.

11.30 - Драма код Фекетића. Више од 1.000 људи у 200 возила завејано у колони већ 15 сати. Александар Вучић, Небојша Родић и Александар Антић кренули на лице места.

11.00 - Влада Србије одлучила да се у евакуацији путника са завејаних путева у Војводини ангажују све неопходне снаге Војске Србије, МУП-а, Жандармерије, Министарства саобраћаја и здравствене службе.

9.55 - Затвара се магистрални пут Зрењанин–Кикинда због снежних наноса и снажног ветра олујне јачине.

08.35 - У току евакуација путника из међународног воза који је стао код Врбаса, рекао је Предраг Марић за РТС.

До сада је више од 700 људи спасено из сметова на ауто-путу код Фекетића, а од њих 171 особе је евакуисано хеликоптерима, у акцији у коју је укључена механизација војске, полиције и Жандармерије. Евакуисање грађана из аутомобила и аутобуса и даље траје, на путу је остало још око 40 аутомобила, а нека од возила су празна.

У току вечери и ноћи могућа је појава ледене кише у Бачкој, Срему, западној и југозападној Србији - на подручју Златибора и Краљева.

Један од камиона бугарске регистрације кренуо је упркос забрани путем 22 од Бачке Тополе ка Суботици, исклизнуо с пута и прекречио пут, рекао је за РТС Ђорђе Бабић из Сектора за ванредне ситуације.

"Тамо је негде стотинак возила у оба правца на путу и екипе су кренуле тамо да помогну да се људи извуку из те колоне", рекао је Бабић.

Претходно је код Бачке Тополе евакуисано 70 људи. 

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је вечерас да је са војвођанских путева током дана евакусиано више од 700 завејаних људи, и изразио очекивање, да ће највећи број од преосталих 150 путника бити на сигурном до јутра. Међу спасеним путницима је и једна трудница пред порођајем.

"Данас је велики, велики посао обављен, евакуисано је више од 700 људи. Хеликоптерима војске и МУП-а спасено је 172. Према нашим проценама, остало их је још 150 у стотинак возила", рекао је Марић и додао да су највећи проблеми на путном правцу од Суботице ка Новом Саду и на путу Бачка Топола - Фекетић.

Према Марићевим речима, око 18 сати до најугроженијих су се пробила тешка возила, гусеничари, припадници жандармерије.

Марић је рекао да се на путу секу банкине како би возила прешла у очишћену траку. На тај начин, додао је, ослобођено је 50 возила на 60 километру од Хоргоша ка Новом Саду.

"Пробијање нам иде добро, радимо на евакуацији и тај број од 150 људи није цифра која ће сачекати јутро", рекао је Марића.

Према његовим речима, у евакуацији учествују сви капацитети МУП-а, јавних предузећа, војске. Хеликоптери, којима је евакуисан велики број људи, данас више неће бити ангажовани пошто не лете по мраку.

Марић је додао да нико од завејаних путника неће остати без хране, која им је допремљена у два камиона.

Акцији спасавања су се прикључили и хеликоптери из Ниша, па је било активно укупно шест - три транстпортна и три "газела".

Из колоне код Фекетића су одблокирана 123 аутомобила и три аутобуса и они су наставили пут ка Новом Саду, односно Суботици.

Акцији спасавања путника су се прикључили и први потпредседник Владе Александар Вучић и министри одбране и саобраћаја Небојша Родић и Александар Антић.

Вучић је апеловао на све грађане Војводине да не полазе на пут.

"Имамо осам великих колона и четири мале, далеко смо још и прву да завршимо, висина снега је и до пет метара висине", рекао је Вучић за РТС.

Истиче да нико неће остати без хране и да ће допремити све што буду могли - храну, бензин.

"Нико неће остати без хране, чудо је да до сад нико није страдао. Све што имамо на располагању - све смо дали. Све хеликоптере, цела тенковска јединица је на распологању, али не може да приђе. Немамо више чиме да радимо. Само нека нико више не излази да нам прави додатне проблеме на прилазима", поручио је Вучић.

У помоћ завејанима раније данас стигао је и тенисер Новак Ђоковић. 

Претходно је на делу ауто-пута од Новог Сада до Суботице око 200 путника, који су били завејани на тој деоници, евакуисано и смештено на топло.

На иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића сва возила јавно комуналних предузећа Новог Сада, која поседују адекватну механизацију, упућена су на рашчишћавање снежних намета са путева у околини Фекетића како би саобраћај у том подручју био нормализован.

Начелник Управе за ватрогасно спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић рекао је за РТС да је за 24 сата заједно са Војском Србије и Министарством одбране евакуисано више од 700 особа.

Најкритичније је, каже, код Бачке Тополе где се чека на евакуацију око 100 особа које се налазе у стотинак возила.

Николић истиче да је Предраг Марић на лицу места и координише ситуацију, и апелује да се не креће на пут. Три аутобуса и један комби су кренули алтернативним путем од Хоргоша, и они су сада завејани, рекао је Николић. 

Аутобуси аутопревозника "Николић превоз", који су превозили путнике из Аустрије и Немачке, а који су били принуђени да више сати стоје због завејаног ауто-пута од Суботице до Новог Сада, пробили су се до Београда, потврдио је Танјугу власник предузећа Горан Николић.

Додатне проблеме је стварала и ледена киша која је падала на подручју Суботице.

Спасавање путника из возова 

Око 100 путника из два међународна воза, који су стајали близу Врбаса због великих снежних наноса и невремена, евакуисани су током преподнева и смештени у прихватилиште у Врбасу, речено је Танјугу у Железницама Србије.

Евакуацију су обавили припадници Жандармерије, а сви путници се добро осећају.

Реч је о два међународна воза - један из правца Београда за Будимпешту, а други из правца Будимпеште за Београд који су стајали на отвореној прузи због великих снежних наноса између Змајева и Врбаса.

Вечерас су Железнице Србије саопштиле да су рашчистиле пругу између Новог Сада и Врбаса и са пруге уклониле два теретна воза и међународни путнички воз.

Због олујног ветра и снежних наноса, који достижу висину и до три и по метра, за теретни саобраћај је затворен гранични прелаз Хоргош, а надлежни апелују на грађане да без преке потребе не крећу на пут.

У Зрењанину, Панчеву и Кањижи на снази је ванредна ситуација. Свега неколико сати пошто је евакуисан и последњи завејани на путу Перлез–Стајићево, та деоница је поново постала непроходна, због возила која су се попречила на путу. Нема много снега, али је због јаког ветра, сав снег на путу.

Код Панчева су непроходни правци Стари Тамиш - Долово - Мраморак и Скробара-Качарево.

Због снежних наноса и снажног ветра олујне јачине магистрални пут Зрењанин-Кикинда био је затворен. Сада је блокирана само деоница до Елемира.

На подручју Кикинде непроходан државни пут Башаид-Нови Бечеј. На правцу Кикинда - Банатско Велико Село саобраћај се одвија само једном коловозном траком.

Ветар у Вршцу је ослабио на 140 километара на час, пошто је претходна два дана дувао несмањеном брзином. Јутрос је забележена максимална брзина ветра од када се мери савременим уређајима - 168 километара на сат.

Магистрални пут Панчево-Вршац-Ватин проходан је само за путничка возила. Одблокирано је тридесетак завејаних камиона. Возови неће саобраћати до понедељка.

У општини Опово непроходан је пут Сакуле-Баранда. У завејаним Сакулама нема ни струје ни воде.

Пет села у Сврљишком крају одсечено је од света. Комуналне службе чисте сметове, али се они због јаког ветра брзо поново стварају.

Покрајински секретаријат за здравство саопштио је да су болнице на подручју Војводине у стању непрекидне приправности ради брзог и ефикасног пружања здравствене помоћи угроженим грађанима.

Забрана саобраћаја

Министарство саобраћаја донело је одлуку да се због временских услова на територији Србије забрањује саобраћај свих возила на деоници ауто-пута Е-75 у оба смера, од саобраћајне петље "Суботица север" до саобраћајне петље "Темерин", пише у данашњем саопштењу Јавног предузећа "Путеви Србије".

Забрањен је саобраћај и на деоницама Панчево-Банатски Карловац, Стајићево-Чента, Србобран-Сириг, Бачка Топола-Фекетић, Бачки Јарак-Нови Сад, гранични прелаз Бачалмаш-Бајмок, Бачка Топола-Торњош, Савино Село-Кула, Бачка Топла-Липар, Кљајићево-Горња Рогатица-Бачки Соколац, Врбас-Фекетић, Нови Бечеј-Башаид, Ковачица-Падина-Самош, Ковачица-Уздин, Баранда-Опово, Зимоњић-Велебит, Чантавир-Торњош и Самош-Добрица.

Утврђени правац за транзит, односно улаз/излаз кроз Србију је из смера Хрватске на ауто-путу Е-75, прелаз Батровци.