Читај ми!

Сабља, најдуже у строју Гарде

Једна од сабљи у Гарди Војске Србије се још од времена пре Другог светског рата користи за војне почасти. Гардијски батаљон Гарде Војске Србије од других специфичних оружја користи полуатоматске пушке "паповке", светло плаве униформе и совјетске топове ЗИС М-42.

Гарда Војске Србије има специфичне униформе и оружје, а једна од сабљи се од времена пре Другог светског рата користи за војне почасти. Гардисти своје оружје не користе за ратовање или војне вежбе већ за давање војних почасти приликом дочека страних државника и других високих званичника.

Капетан Мирко Митрић из Гардијског батаљона је у емисији „Дозволите..." објаснио да је сабља стари статусни и симбол официрске части.

"У нашој војсци сабља се користи од 1895. године, као део наоружања официра, на основу указа краља Александра Обреновића. У европским армијама користила се до краја Првог светског рата, а код нас до краја 50-их година када су расформиране коњичке јединице", објаснио је Митрић.

Капетан Митрић је иначе активни официр који је као командант почасне јединице "дочекао" највише страних државника и других званичника, и то више од 70, од маја 2007. године, од када му је то задатак.

Иако у Гардијском батаљону има сабљи новијег датума, једна од сабљи потиче још из времена Гарде Војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

"Сабља је немачког произвођача 'Солинген'. На њој су се мењале ознаке државе, али су сечиво и рукохват остали исти. Она је симбол традиције гардијске јединице", објашњава Митрић.

Визуелна специфичност Гарде су и светло плаве униформе, које се користе још од јула 1954. године, када су гардисти у њима дочекали етиопијског цара Хајле Селасија.

Најупечатљивији део униформе је свакако акселбендер ( немачки: ремена трака), које гардисти носе преко униформе на левом делу груди и рамену. Војници носе црвене, а официри и подофицири жуте акселбендере.

Акселбендер је иначе детаљ преузет са униформи западноевропских војски и изворно је део опреме ађутанта ( помоћника) команданта јединице.

Егзерцир, више од 100 повезаних радњи

Пажњу шире јавности гардисти су привукли извођењем егзерцира, односно специфичних стројевих радњи са пушком.

Ова вештина настала је у 19. веку у Војсци Краљевине Пруске и служила је као вежба војницима за рад са пушком на првој ватреној линији, што је било од велике важности, јер су пушке биле много теже од данашњих и пуниле су се веома споро.

Егзерцир је изводила Војска Краљевине Југославије до 1938. године, а вођа егзерцира био је Станислав Бинички, чувени композитор и капелник.

Војска Србије, односно Гарда, почела је поново да изводи егзерцир 2010. године и то у Пожаревцу где је и основана далеке 1830. године.

Старији водник прве класе Иван Чађеновић објашњава да се током извођења егзерцира обави више од 100 радњи које морају добро да се увежбају и захтевају добру физичку и психичку припремљеност.

Посебну тежину читавој радњи даје полуаутоматска пушка М-59/66, познатија као „паповка".
Пушка је тешка 4,1 килограм и са исправљеним бајонетом дугачка је 132 центиметра. Не користи се за борбена дејства, из ње је извађена ударна игла, али је зато бајонет веома оштар и хромиран.

Метални делови пушке су брунирани, а дрво излакирано, јер се пушка не користи као оружје, већ као реквизит за војне почасти.

Топови који не гађају циљ

Гарда Гарда Војске Србије изводи и почасну артиљеријску паљбу из совјетских топова ЗИС М-42.

До 1995. године почасну паљбу су изводиле артиљеријска јединице, када је овај задатак преузела тадашња Гардијска бригада Војске Југославије.

Топови који се користе за почасну паљбу били су у наоружању војске до почетка деведесетих година, а током 1995. оруђа у најбољем стању издвојена су за извођење почасне паљбе за шта се и данас користе.

Капетан Владан Ћировић из Гарде објашњава да је топ ЗИС М-42 био један од најпознатијих у нашој војсци, посебно јер се добро показао у борбама на Сремском фронту.

Посада на топовима не носи свечане већ маскирне униформе и плаву беретку која је такође специфична за припаднике Гардијског батаљона.

Иако раде на топу, војници не пролазе посебну обуку за гађање, већ увежбавају стројеве радње за испаљивање плотуна, односно маневарских граната које у себи садрже само барут, а не и зрно.

Наоружањем Гардијског батаљона рукују војници који од надлежне лекарске комисије добију оцену војника прве категорије, што значи да спадају у физички и психички најспособније војнике.

Гарду Војске Србије осим Гардијског батаљона који даје војне почасти чине и команда, репрезентативни и објекти посебне намене, логистички батаљон и 25. батаљон војне полиције који обезбеђује одређени личности када се налазе у објектима од посебног значаја за Вoјску Србије и Министарство одбране.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2014, 11:46) - bosa [нерегистровани]

garda ponos

Garda jeste ponos svake drzave! slazem se sa komentarom da je između ostalog i fizicki izgled gardista jako bitan i da je iznenađujuće da se pojavljuju gardisti sa viškom telesne težine.

(четвртак, 30. јан 2014, 10:01) - Dana [нерегистровани]

vojska

Odlican tekst! Nije mi samo jasno, imajući u vidu tradiciju koja se veze za gardijsku brigadu i način na koji se biraju oficiri, kako je moguće da neki od oficira budu toliko gojazni

(понедељак, 27. јан 2014, 02:34) - anonymous [нерегистровани]

Баш су лепе униформе

Плаве и лепо скројене. Плава је једна од боја српске заставе! Иако је то модерно и у тренду, не треба бити задојен мржњом, као претходни коментатор, према бравару и ''комунизму'', односно реал-социјализму у коме се квалитетније, сигурније, запосленије и боље живело. Тада је наша војска била веома снажна.

(понедељак, 27. јан 2014, 01:05) - anonymous [нерегистровани]

protiv austrijskog kaplara

djavo je u detljima, kaze izreka. plava uniforma iz 1954. nije detalj, ali je djavo onaj koji je uveo, ciji grob su cuvali i ko i danas ne dozvoljava da se vrate gardijske uniforme SRBIJE, umesto ovih jugoslovenskih iz komunistickog perioda.

(недеља, 26. јан 2014, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

garda

Imao sam srecu da mi kapetan Mitric bude staresina na redovnom sluzenju vojnog roka,garda ima najbolje staresine u vojsci.

(недеља, 26. јан 2014, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Volimo te

Volimo te otadzbino nasa, volim vojsku Srbije jer je malo onih koji imaju takvu istoriju i koju cesto pricam strancima sa oduzevljenjem ali bez preuvelicavanja ili ponizavanja protivnika uvek istinu govorim. Mi mozemo da budemo ponosni na ovo sto jesmo......

(недеља, 26. јан 2014, 15:49) - marko gosanovic [нерегистровани]

Promenite im uniforme

U skladu sa tradicijom garde,promenite im uniforme,oni danas ne cuvaju grob Josipa Broza da bi nosili uniforme iz tog perioda..

(недеља, 26. јан 2014, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

tnt

Plavi sinjele nose od 1954.god.,znaci uniforma bivse SFRJ se nosi jos uvek!!!!! Ona znaci predstavlja i dalje bivsu vojsku Jugoslavije a nne predstavlja srpsku vojsku,potrebno je zameniti novim uniformama mislim da to ne bi bio problem! ili da se pozove simbolicno ponovo predsednik Etiopije i da svecano se oproste od te stare uniforme!!!!

(недеља, 26. јан 2014, 14:30) - Petrovic [нерегистровани]

-

bravo bravo za nase svijetlo oruzje njeno velicanstvo sablju (dje me nadje, i moj pra pra djed Krsto je "na sablju" za nas ostvario i ostavio nam u amanet cojstvo i junastvo) Nas djede Krsto je uvek govorio
"daj Boze da mi se potomstvo budi uz zastavu i tako je i bilo" ilin asi preci i ocevi hrabri Krajisnici koji su u ratovima izborili nasu cast i nase ime i prezime.
bez tog nasledja smo nista, prah na vjetru.

iz naseg stana u Beogadu orvo sto vidimo je zastava.
Ali nismo ni do kolena nasim velikim junacima iz proslosti koji su nam ostavili blagostanje, pre svega slobodu,nismo ih dostojni.

(недеља, 26. јан 2014, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

...

mnogo lep tekst. puno mi srce